Aartje van Geenen-v.d. Pol met recent geschilderd portret, getiteld ‘Wie doet me wat’.
Aartje van Geenen-v.d. Pol met recent geschilderd portret, getiteld ‘Wie doet me wat’.

Op het plein voor de Hervormde Kerk wanen bezoekers zich even in Montmartre

Kunst

NUNSPEET Wie ooit door Parijs geslenterd heeft, heeft ook de sfeer van het kunstenaarsplein Montmartre geproefd. Diezelfde sfeer van kleurrijke prestaties werd dinsdag 26 juli neergezet door een aantal Nunspeetse kunstenaars. Op het plein voor de Hervormde Kerk in de Dorpsstraat waanden bezoekers zich even in Montmartre.

Eén zo’n in het oog springende kunstenaar is Aartje van Geenen-van de Pol. Samen met een aantal andere kunstenaars van de Kunstkring Nunspeet is zij wekelijks te vinden op de Eibertjes Zomermarkt. De portretten van Aartjes olieverfschilderijen, die ze ondertekent met de naam ‘aARTje’, kijken voorbijgangers aan. En andersom.

INSPIRATIE Aartje is geboren en getogen in Nunspeet, schildert sinds 2007, volgde en volgt nog steeds schilderlessen aan de Vrije Academie voor Kunsten in Nunspeet. Momenteel volgt ze er een Masterclass. ,,Mijn inspiratie haal ik  uit het leven zelf”, zegt Aartje. ,,De natuur met haar mooie kleuren, de bloemen en bomen. Maar ook kijk ik naar mensen om mij heen, naar wat ik zie aan vreugde, verdriet en liefde. Ik laat mezelf erdoor raken en het gevoel daarvan neem ik mee wanneer ik schilder.” Door de jaren heen heeft Aartje een liefde ontwikkeld voor het schilderen van portretten. Haar grote voorbeeld en inspirator is de Spaanse kunstenares Lita Cabellut.

BEWUSTWORDING Aartje vertelt dat ze élke dag schildert. In haar huis is er een kamer speciaal voor vrijgemaakt en ingericht, lekker dichtbij en op elk moment beschikbaar. Aartje hierover: ,,Schilderen is een deel van mijn leven geworden. Ik kan er mijn passie in kwijt door te spelen met emoties, gebaren en gevoelens op het doek.” Kunst in het algemeen en schilderen in het bijzonder heeft Aartje bewuster gemaakt van het leven. Vergeleken met vroeger kijkt ze nu veel bewuster naar de natuur, naar objecten, dieren en mensen. Aartjes motto, dat ze steeds opnieuw aan elk schilderij verbindt, is: ‘I only have the intension to touch you for a moment!’ (Ik heb slechts de intentie om je voor een moment te raken).

Voor wie de geschilderde portretten van Aartje zelf wil bewonderen, dat kan nog op de Eibertjes Zomermarkten van 2, 9 of 16 augustus. Of in de galerie ‘Kijk nou! Kunst’ aan de Stationslaan 37 in Nunspeet. In deze galerie exposeren kunstenaars die aangesloten zijn bij de Kunstkring Nunspeet. De galerie is iedere donderdag- vrijdag- en zaterdagmiddag open van 12.00 - 17.00 uur. De toegang is gratis.

Marjon van Rooij-Vermeegen

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brandweer rukt met groot materiaal uit voor bermbrand A28 bij Hulshorst 10 uur geleden
Afbeelding
Nunspeetse kickbokser Maik Mulder (27) wordt prof 11 uur geleden
Afbeelding
Van Hoofddorp naar de Veluwe: ‘Nunspeet straalt rust uit’ 11 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Tuin in lichterlaaie in Nunspeet 15 aug, 08:15
Afbeelding
Flinke bosbrand aan de Houtduiflaan 15 aug, 08:06
Afbeelding
Open bijendag in Nunspeet 12 aug, 09:00