Bloemenmarkt aan de Hippolytusbuurt, Delft.
Bloemenmarkt aan de Hippolytusbuurt, Delft. Noord-Veluws Museum
Uitjes in de regio

Binnen bij het Noord-Veluws Museum

11 augustus 2022 om 13:52 Kunst Activiteiten

NUNSPEET Nunspeet Huis aan Huis bezoekt de leukste uitjes in de regio. Deze week aandacht voor het Noord-Veluws Museum in Nunspeet. Leer meer over dit kunstenaarsdorp en bekijk Viegers’ schilderijen.

Vlakbij het Nunspeetse dorpscentrum vind ik het museum. Zodra ik binnenloop voel ik een rust over mij heenkomen. Het is een lichte, overzichtelijke ruimte. De ideale plek voor kunstliefhebbers om zich te kunnen concentreren op niks anders dan, jawel, de kunst. Directeur Erik Stotijn vertelt over de nieuwe expositie van Ben Viegers, genaamd ‘Springlevend’. ,,We openden het museum met een tentoonstelling van Viegers en ik sluit af met een expositie van hem. Eind dit jaar ga ik namelijk met pensioen.” Viegers’ kunst wordt niet voor niets twee keer getoond. Zijn Hollands impressionisme slaat aan bij het publiek en ook ik voel me direct aangetrokken tot zijn werk. 

OPEN LUCHT De Haagse Ben Viegers (1886-1947) woont vanaf 1938 tot zijn overlijden in 1947 in Nunspeet. Hij zocht naar de puurheid in het landleven en vond nieuwe inspiratie in het Veluwse landschap. Hij werkte graag in de open lucht en staat bekend om de levendige en warme kleuren die hij gebruikt. Naar aanleiding van de 75e verjaardag van zijn overlijden organiseert het Noord-Veluws Museum een tentoonstelling met ongeveer 90 van zijn mooiste schilderijen uit particuliere collecties. Vieger’s schilderijen staan tentoongesteld en ik loop er één voor één langs. De ene nog mooier dan de andere. Het licht in de kamer schijnt precies op de schilderijen en daardoor ontstaat er een warme en levendige sfeer, net als in zijn schilderijen. Je volgt als bezoeker zijn leven en doorloopt alles fases die hij heeft meegemaakt.


Rik Klein Gotink 

STEDELIJK LEVEN Beginnend met het thema stadsgezichten. Op de schilderijen zijn verschillende straatjes en waterkades te zien. Op het informatiebord staat iets opvallends vermeld: ,,Viegers koos er bijna altijd voor om het stedelijk leven weer te geven als een beeld dat rust uitstraalt.” En dat voel ik ook. De prachtige kleurcombinaties brengen mij van Den Haag naar Leiden en Amsterdam zonder de drukte van de stad.

KUNSTMUSEUM Het Noord-Veluws Museum is een kunstmuseum dat werk toont van Noord-Veluwse kunstenaars. Het werd op 30 oktober 2014 geopend. Het museum heeft een nieuw gebouwd onderkomen dat is geïntegreerd met het gebouw van de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten aan de Stationslaan van Nunspeet. Van 1880 tot 1950 streken er veel kunstenaars in Nunspeet neer, waardoor het ook wel het kunstenaarsdorp genoemd wordt. Bekende kunstenaars zijn onder andere: Herman van der Weele, Jan van Vuuren, Edzard Koning, Jos Lussenburg, Chris ten Bruggen Kate en Arthur Briët. Verhalen van deze schilders en de bewoners van dit deel van de Veluwe die hier van 1880 tot 1950 woonden en werkten, worden in het museum verteld.


Rik Klein Gotink

LANDSCHAPPEN Het volgende thema is landschappen. ,,Viegers ziet het licht met de seizoenen veranderen en zet het met passie op het doek.” Nunspeet komt bij deze schilderijen veel naar voren. De Hervormde Kerk, de Dorpskerk, Molen de Duif, boerderijen en zijn eigen woonhuis staan allemaal afgebeeld op zijn schilderijen. Zijn liefde voor Nunspeet is onmiskenbaar. En ik kan niet anders dan hierin meegaan. 


Bijschrift - Rik Klein Gotink

SPROOKJE Frankrijk is voor Viegers het schildersland bij uitstek. ,,De zee speelt om de rotsen, spiegelt in de avondzon en kabbelt in de haven”. De felle kleur van de zee spreekt mij aan. Het voelt als een sprookje. Viegers schildert vaak water. ,,Kleine golfbewegingen bouwt hij op met streepjes. Het oog mengt deze kleurnuances tot een levendige sensatie van rimpelend of stromend water.” En dat zie ik, het water komt tot leven in zijn schilderijen.


Rotskust aan zee, Pointe de Pen Hir, Camaret-sur-Mer, Bretagne. - Noord-Veluws Museum

Dit is volgens Directeur Erik Stotijn typerend voor zijn werk. ,,Het impressionisme is gericht op de beleving van het moment en soms dus ook iets mooier maken dan het daadwerkelijk is.” Iets wat in deze tijd ook veel voorkomt in de online wereld. In mijn ogen is Viegers dan ook één van de eersten die de filter heeft uitgevonden, nog ver voordat sociale media bestond.


Rik Klein Gotink 

INFORMATIE Het Noord-Veluws Museum is dinsdag tot en met zaterdag geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. Zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur en maandag gesloten. Meer informatie op www.noord-veluws-museum.nl.

Julia van Buuren

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie