Molen De Duif in Nunspeet.
Molen De Duif in Nunspeet.

Kunstenaar Gijs Dragt combineert heden en verleden in Noord-Veluws Museum

27 mei 2023 om 16:00 Kunst

Gijs Dragt heeft een reis gemaakt op de noordelijke Veluwe in de voetsporen van Jos Lussenburg, Ben Viegers en Jan van Vuuren.

Concrete aanleiding voor zijn foto’s waren de schilderijen die kunstenaars Jos Lussenburg, Ben Viegers en Jan van Vuuren maakten in de vorige eeuw. Gijs Dragt ging op zoek naar de locaties van de schilderijen, indien mogelijk naar hetzelfde standpunt. Soms leek het landschap of de stad onveranderd, een andere keer bleek het oude landschap totaal verdwenen en is er een nieuw voor in de plaats gekomen.

Dragt combineert verschillende beelden tot een nieuw beeld, versterkt de kleur en werkt met transparante lagen. Hij probeert karakteristieke kenmerken van de schilderkunst en de fotografie te verbinden. Zoals de schilder zijn penseel hanteert, zo gebruikt Gijs zijn camera.

In de tentoonstelling is tijd de verbindende factor. Nunspeet heeft een rijk verleden als kunstenaarsdorp. Van 1880 tot 1950 streken er veel kunstenaars in de omgeving neer. In vaste en wisselende tentoonstellingen toont het Noord-Veluws Museum het werk van kunstenaars die op de noordelijke Veluwe een inspirerende omgeving vonden.

De tentoonstelling is van 3 juni t/m 8 oktober te zien in de Fré Drostzaal in het Noord-Veluws Museum. Meer info: noord-veluws-museum.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie