Voor alle mensen die kanker hebben (gehad) is er lotgenotencontact kanker.
Voor alle mensen die kanker hebben (gehad) is er lotgenotencontact kanker. Pixabay
Verschilmakers

Herkenning en begrip tijdens lotgenotenbijeenkomst

1 september 2023 om 09:00 Algemeen

Verschilmakers. Mensen met een tomeloze inzet die het verschil maken in de gemeente Nunspeet. En dat wordt zeer op prijs gesteld en gewaardeerd. In deze terugkerende rubriek maken we kennis met de grote verscheidenheid aan mensen, hun activiteiten en hun betrokkenheid en passie. Dit keer een gesprek met Jolanda Dekker (oncologie verpleegkundige Care For Cancer), betrokken als vrijwilliger bij lotgenotencontact kanker Nunspeet. Daarnaast is Jolanda ook als oncologie verpleegkundige werkzaam in Hospice de Regenboog in Nunspeet.

Voor alle mensen die kanker hebben (gehad) is er lotgenotencontact kanker. Na een ingrijpende gebeurtenis kan het prettig zijn om steun te vinden bij mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij. Jolanda: “Samen met Gerdine van Engelen (welzijnsconsulent en verlies- en rouwtherapeut bij Het Venster) organiseren wij deze bijeenkomsten, meestal de eerste dinsdag van de maand in de middag van 14.30 uur tot 16.00 uur. Als oncologie verpleegkundige kom ik bij mensen thuis en heb ik gemerkt hoe belangrijk het is om met elkaar als lotgenoten in contact te zijn. Om van elkaar verhalen en ervaringen te horen, her- en erkenning te krijgen; het contact met gelijkgestemden. Daarom zijn we gestart met deze bijeenkomsten.” 

Tijdens deze bijeenkomsten gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek over de impact van de diagnose kanker in het leven. De diagnose zet je leven op zijn kop. Er zijn zoveel vragen, over behandelingen, gevolgen van de behandeling en het dagelijks leven. Wat doe je als je last krijgt van een veranderende smaak en reuk, wat dan je eetplezier in de weg staat? 

Jolanda: “In mijn werk in het hospice (De Regenboog) merk ik ook dat er veel vragen zijn, soms ook over vergoedingen en/of het verloop. Niet alleen bij diegene zelf maar ook bij de naasten en/of mantelzorgers. Jammer als daar pas in dit late stadium antwoorden voor zijn. Als ik mensen in een eerder moment thuis bezoek dan kijk ik mee met het proces; waar liggen de mogelijkheden, welke afwegingen kun je maken etc. Voor iedereen is het een uniek eigen proces. Tijdens de lotgenoten bijeenkomsten merk je dan dat ervaringen uitwisselen met mensen die zelf ook kanker hebben (gehad) zo waardevol is. Zij geven elkaar tips over het omgaan met kanker en herstel na een behandeling en/of chemo. Wat heeft hen geholpen? Waar hebben ze hulp of ondersteuning gekregen? Soms spelen er ook gevoelens of gedachten als eenzaamheid. Juist dan is herkenning en begrip zeer belangrijk en waardevol. Onze rol is er te zijn voor eventuele vragen, de aanwezigen zijn er voor elkaar.” 


Contact met lotgenoten helpt, maar nog niet iedereen weet van deze bijeenkomsten. Wil je op de hoogte gehouden worden over de komende bijeenkomsten? Er wordt geprobeerd om op zoveel mogelijk verschillende plekken bij elkaar te komen. Stuur een bericht naar: g.vanengelen@hetvenster-nunspeet.nl of bel naar 0341-25 72 42.

Monique Branse

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie