Dood hout leeft
Dood hout leeft Gert Schuurman

Minicursus ‘Dood hout leeft!’ - KNNV en NMP

31 oktober 2023 om 15:07 Algemeen Ingezonden

HARDERWIJK/ERMELO. De natuurvereniging voor Harderwijk, Ermelo en omgeving, de KNNV, organiseert in samenwerking met het Platform voor Natuur en Milieu, NMP, op donderdag 9 en zaterdag 11 november 2023 een minicursus over het belang van ‘dood hout’ in de bossen. 

Wie nu door de bossen in Nederland loopt en dit vergelijkt met een wandeling door de bossen van een halve eeuw geleden, zal ongetwijfeld opmerken dat er nu veel meer dood hout in het bos aanwezig is. Werd vroeger een dode boom compleet weggehaald en bij het kappen de kapvlakte zorgvuldig ‘schoongemaakt’, heden ten dage zijn er weinig grote kapvlakten meer en liggen en staan er her en der dode bomen. De bossen moeten een natuurlijker karakter gaan krijgen. 

Diversiteit in leeftijd en soorten. Dood hout hoort daar ook bij. Een gebezigde kreet is ‘Dood hout leeft!’ De meeste mensen denken dan aan paddenstoelen die op de dode bomen staan. Maar er is meer. Zwakke en beschadigde bomen zijn een ‘prooi’ voor allerlei schimmels, bacteriën en insecten, van de laatstgenoemde voornamelijk kevers en hun larven. Hierdoor is er meer voedsel voor andere dieren zoals spechten en dassen. In liggend dood hout leven weer andere organismen dan in staand dood hout. Ook de dikte van het hout is van belang. Kortom: hoe diverser het aanbod van dood hout is, des te groter is de biodiversiteit. Om dit te bereiken, gaan sommige bosbeheerders over tot, naast het kappen, het ringen en lieren van bomen.

In de minicursus ‘Dood hout leeft!’ wordt hier aandacht aan besteed. Daarnaast worden enkele organismen behandeld die zelf het dode hout ‘verteren’, maar ook organismen die weer leven van organismen in dood hout. Keverlarven die op hun beurt weer voedsel zijn voor spechten, andere keverlarven of dassen. Pissebedden, duizendpoten, waar leven die van? Hoe gaat een letterzetter met een boom om? Hoe gaat een dennenscheerder te werk? Cursusleider is Gert Schuurman van de Stichting NMP.

Lezing donderdagavond 9 november 20:00 uur in de Witte Heide, Kerklaan 5a, Ermelo. 

De fietsexcursie is op zaterdag 11 november: verzamelen om 10:00 uur bij Oud-Groevenbeek (Theehuis) voor de excursie naar Drie. 

Deze minicursus kost € 5. Aanmelden via de website https://noordwestveluwe.knnv.nl/agenda

(Maximaal 20 deelnemers) Na aanmelding ontvangt u een bevestiging.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie