Snelle hulp is van levensbelang.
Snelle hulp is van levensbelang. Monique Branse

AED als elke seconde telt

8 februari 2024 om 06:00 Maatschappelijk Tips van de redactie

Zorgen voor en met elkaar. De gemeente Nunspeet en regio kent veel inwoners die zich inzetten voor een ander. In deze terugkerende rubriek maken we kennis met deze betrokken mensen, zowel jong als oud(er) en alles daartussenin. Dit keer een gesprek met Gerrit de Zwaan, eigenaar en instructeur van GeZwa opleidingen in Nunspeet.

Monique Branse

Niemand hoopt het ooit mee te maken: een reanimatie. Toch is het fijn te weten wat te doen in geval van nood. Zeker omdat elke seconde telt: hoe eerder omstanders in actie kunnen komen, hoe groter de overlevingskans van het slachtoffer. We spreken Gerrit over het belang van het kunnen handelen bij een hartstilstand. “Er is vaak een drempel voor mensen om een reanimatiecursus te doen en/of zich daarna aan te melden bij HartslagNu”, vertelt hij. 

HartslagNu is het reanimatie oproepsysteem van Nederland. Elke dag krijgen veertig mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De overlevingskans is het grootst als iemand binnen zes minuten start met reanimeren en een AED aansluit. 

Als instructeur heeft Gerrit al flink wat Nunspeetse inwoners en bedrijven geholpen met reanimatie- en BHV of EHBO trainingen. Al vanaf 1987 is dit zijn passie. “Helaas denken mensen vaak ‘dat is niets voor mij.’ Maar in de cursus leren mensen een circulatiestoornis herkennen, ze leren verschillende technieken als borstcompressies en beademing en ze oefenen met een AED.
Ook de cursus speciaal gericht op kinderen kan levensreddend zijn. Daar leren mensen in drie uur hoe ze moeten reanimeren, een AED bedienen en wat ze moeten doen bij een ciruculatiestilstand bij een kind.

Reanimatie oproepen op de HartslagNu app komen meestal van binnen een straal van 500 meter rondom het huis van de burgerhulpverlener. Hij of zij kan dan direct aangeven of ze gaan of niet.
Reanimeren doe je altijd met twee personen: vaak komen er meer mensen na een oproep. Wie niet reanimeert, kan bijvoorbeeld de ambulance de weg wijzen. Burgerhulpverleners staan er dus nooit alleen voor. Ze zijn onderdeel van een team en wisselen elkaar af om het vol te kunnen houden. Als de ambulance komt, blijven ze reanimeren tot de medewerkers van de ambulance de gegevens compleet hebben, overzicht hebben van de situatie, de medicatie klaar hebben of andere voorbereidingen hebben getroffen.
Door te reanimeren, maken mensen grote impact op de overlevingskansen.
Reanimeren kan impact hebben, maar ook daar wordt rekening mee gehouden door goede nazorg.
Wat zou jij willen als het een dierbare betreft? Dan zou je toch ook gelijk willen handelen en helpen op een goede manier?”

Deelnemen aan een cursus kan op 21 of 28 februari of 5 maart in de Driestwegkerk. De training kost 50 euro, maar die kosten worden vergoed bij de meeste zorgverzekeraars - mits aanvullend verzekerd. Stuur een mail voor meer informatie naar gerrit@gezwa-opleidingen.nl of bel naar 06-22131342. Verdere info: www.hartslagnu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie