Van links naar rechts: Hennie, Hennie en Jeanet
Van links naar rechts: Hennie, Hennie en Jeanet Monique Branse
Vrijwilligers in het zonnetje

Gelijkwaardige betrokkenheid bij GAiN

Maatschappelijk

Vrijwilligers maken het verschil en zijn van onschatbare waarde. Hun tomeloze inzet wordt zeer op prijs gesteld en gewaardeerd. In deze terugkerende rubriek maken we kennis met de grote verscheidenheid aan vrijwilligers, hun activiteiten en hun passie. Dit keer het verhaal van de vrijwilligers van GAiN Kringloopwinkel Nunspeet.

Nunspeet Huis aan Huis sprak met Jan en Barta Boonen. Jan en Barta zijn geen onbekenden bij het inzamelen van hulpgoederen. Ze zijn ooit met twee zakken kleding begonnen in hun garage en later aan de Boterdijk. Acht rommelmarkten verder ontstond het idee om een kringloopwinkel te beginnen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie in januari 2020 werd de vraag gesteld aan de toen ongeveer 20 vrijwilligers: “Wij hebben een droom en doen jullie mee?” Binnen een week waren ze al in gesprek geraakt met de eigenaar van een pand. Op 1 augustus 2020 werd de sleutel van dat pand overhandigd en in zes weken tijd is er veel werk verzet. Zelfs de totale inboedel om alles in te richten werd door diverse partijen geschonken. Op 15 september 2020 werd GAiN Kringloopwinkel Nunspeet geopend. En nu twee jaar later kunnen ze met dankbaarheid en enige trots terugkijken op een geweldig mooie periode.

Een team van ruim 65 vrijwilligers (inclusief Jan en Barta) doen wat ze leuk vinden. De één richt de winkel in en prijst de artikelen, de ander sorteert de goederen voor Oost-Europa, weer een ander helpt de klanten. En soms staan we een wasmachine te demonteren en kleine reparaties te verrichten. Spontaan, gezellig en voor een goed doel. Jan: “Zo hebben we ook collega statushouders aan de slag en die vallen in een warm bad. Ze leren de taal, komen onder de mensen en doen mee met onze gebruiken. Op tijd komen, koffietijd, hoe het reilt en zeilt. Een gelijkwaardige betrokkenheid. Ook maatschappelijke stages zijn welkom. Op dit moment hebben we een jonge dame van het LFC uit Elburg die meehelpt en zo de gelegenheid krijgt om een kijkje te nemen achter de schermen van een Kringloopwinkel, heel leerzaam.”

GAiN krijgt alle spullen aangeleverd. Van meubels tot kleding en nog veel meer. Na de zolder opruiming, een verhuizing, en een overlijden worden vaak spullen gebracht. Barta: “Dan vragen we bijvoorbeeld of de kleding verkocht mag worden in de winkel. Maar meestal wordt het volgens wens geschonken aan onze projecten in Oost-Europa”. 

In de winkel ia al een imposante hoeveelheid voorraad. De spullen die niet in de winkel komen en geschikt zijn om naar Oost-Europa te brengen, worden opgeslagen in het logistieke centrum van GAiN (in Sleeuwijk). Daar vandaan vertrekken de vrachtwagens naar de landen toe. Jan is zelf dit jaar naar Polen gereden voor een donatie aan de Oekraïne vluchtelingen. Heel indrukwekkend. Donaties uit Nunspeet en regio hebben inmiddels ook hun weg naar Roemenië, Moldavië, Servië en Griekenland gevonden.

De winkel is geopend van 13.00 tot 16.00 uur van dinsdag t/m vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. GAiN Kringloopwinkel Nunspeet is onderdeel van Global Aid Network. Neem voor meer informatie over de projecten en GAiN een kijkje op de website: gainhelpt.nu of volg GAiN via Facebook GAiN Kringloopwinkel Nunspeet.

Monique Branse

advertentie
advertentie
Afbeelding
Duo-expositie van lokale kunstenaars in Veluvine Nunspeet 5 uur geleden
Afbeelding
Meer aandacht voor archeologisch verleden van Nunspeet en Veluwe 9 uur geleden
Afbeelding
Terug in de tijd: VVV al sinds 1910 voor toeristen 23 sep, 09:30
Afbeelding
Kop van Jut COLUMN 23 sep, 09:00
Afbeelding
Leger des Heils zoekt collectanten in Nunspeet 23 sep, 08:30
Afbeelding
Gratis vakantie voor kinderen in Vierhouten 23 sep, 08:00
Afbeelding
Kulturhus organiseert feestelijke activiteiten in Week van de Ontmoeting 22 sep, 10:00