Daniëlle Colen vertelt waar de bibliotheek zich allemaal voor inzet. Foto: Dick van der Veen
Daniëlle Colen vertelt waar de bibliotheek zich allemaal voor inzet. Foto: Dick van der Veen

Nunspeetse bibliotheek is sociaal betrokken

Maatschappelijk

De bibliotheek als fenomeen waar je boeken kunt lezen heeft de afgelopen decennia sterk toegevoegde waarde gekregen. Ze straalt multifunctionaliteit uit en ademt grote sociaal maatschappelijke betrokkenheid.

Daniëlle Colen, community librarian met binnen het geheel van de Noordwest Veluwe de zorg voor Nunspeet en Elspeet: “We hebben in Veluvine een aantal buren die elkaar versterken. We zetten in op verbinding en daar is in een groter geheel nog winst te behalen.”

De bibliotheek zet zich onder meer in voor het beter Nederlands leren. “Daarvoor hebben we het Taalhuis voor alle volwassenen die beter Nederlands willen leren lezen, spreken en schrijven. Op dinsdagmorgen functioneert het Taalcafé. Het gaat niet alleen om medelanders, die de taal vanaf de basis onder de knie willen krijgen. Taalvrijwilligers spelen een belangrijke rol in de aanpak van laaggeletterdheid. Laagdrempelig, zodat de doelgroep bijvoorbeeld brieven begrijpt, formulieren kan invullen en e-mails schrijven. Taalvrijwilligers zijn welkom.”

Veel (oudere) mensen willen meer grip krijgen op het gebruik van de computer en in het verlengde daarvan op internetten. Daniëlle: “Allerlei instanties communiceren via de digitale snelweg. Denk aan ziekenhuis en belasting. Via de cursussen Klik & Tik en Digisterker zetten we ons in om de vaardigheid te vergroten. Bij de eerstgenoemde leert de deelnemer in eigen tempo met de computer omgaan, veilig internetten en e-mailen. De tweede focust op de mensen die een stap verder willen gaan, die om maar wat te noemen overheidszaken via internet willen regelen. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om van deze dienst gebruik te maken.”

Bij de bibliotheek kun je een cursus volgen die je toerust in solliciteren. Een cursus die bestaat uit tien bijeenkomsten. Daarvoor kan men zich nog aanmelden. Verder zijn er onder meer de gratis bijeenkomsten Ontmoet mama. Daarin kunnen (toekomstige) ouders elkaar ontmoeten, informatie vinden en delen.

Daniëlle: “Jongeren hebben andere problemen, zoals regelingen voor studieschuld. Onze doorverwijsfunctie in vele zaken is waarschijnlijk nog onvoldoende bekend. We zijn het voorportaal voor diverse instanties: zowel inpandig bij Veluvine of daarbuiten. Wat te doen als je partner dementie heeft? Mensen die overlopen van zorg. Wat kan het Steunpunt Mantelzorg voor hen betekenen? Uiteraard hebben we niet alle wijsheid in huis, maar we kunnen mensen wel de weg wijzen naar instanties die ze verder kunnen helpen.”

De bibliotheek stuurt van collectie naar connectie en omgekeerd. In het pakket zit onder meer digitaal lezen en boeken ‘beluisteren’. Er zijn regelmatig informatieavonden, waarin bekende schrijvers op bezoek komen.

“Jongeren lezen graag boeken in de Engelse taal. We hebben een Kinderboekenweek, lees-en studeerplekken, beschikken over een mooie accommodatie en er is een goede verhouding met de gemeente. Niet alles kan meer vanzelf, het is ook een kwestie van weloverwogen keuzes maken.”

Dick van der Veen

advertentie
advertentie
Afbeelding
Trainer Lucas Hoekman (vv Nunspeet): 'Niet minder dan periodetitel' 16 uur geleden
Afbeelding
Theatergroep De Jonge Honden pakt klassieker 'De scheepsjongens van Bontekoe' aan 20 uur geleden
Afbeelding
Veluwse Wandeldagen staan begin februari op het programma 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuwjaarsreceptie Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Nunspeet 28 jan, 10:47
Afbeelding
Leilani Brunekreeft (15) uit Nunspeet naar World Scout Jamboree in Zuid-Korea 28 jan, 08:06
Afbeelding
Wijkontmoetingscentra voorzien in grote behoefte in Nunspeet 27 jan, 15:22
Afbeelding
Eerste dakpannen gelegd voor sociale huurwoningen 27 jan, 09:44