Peter, Sophie en Sanja (v.l.n.r.) doen een beroep op de samenleving. Foto: Dick van der Veen
Peter, Sophie en Sanja (v.l.n.r.) doen een beroep op de samenleving. Foto: Dick van der Veen

Wie helpt VluchtelingenWerk Nunspeet?

Maatschappelijk

VluchtelingenWerk Nederland zoekt voor Nunspeet maatschappelijke- en juridische begeleiders die het team kunnen versterken. Dat is bepaald geen luxe, want de taakstelling wordt volgend jaar verdubbeld.

Dick van der Veen

Dit als gevolg van grotere instroom in combinatie met een inhaaleffect, veroorzaakt door corona. Teamleider Peter Reimink voegt er aan toe dat er meer politieke druk is van het rijk op gemeenten om te zorgen voor voldoende huizen. Nunspeet  vond een tussenoplossing door mensen onder te brengen in bungalowpark De Hoefstal.

“Om onze taken goed te kunnen uitvoeren hebben we minimaal aanvulling met één juridische en twee maatschappelijke begeleiders nodig, geeft hij aan. Laatst genoemden bieden vooral in de eerste 8 à 9 maanden praktische ondersteuning bij huisvesting, financiën en gezondheidszorg. Denk aan inschrijving bij huis- en tandarts en aanvragen van verzekeringen. Maar ook gaat het om kennismaken met de buurt en het inschrijven bij kinderopvang en of voedselbank. Weliswaar zijn enkele administratieve taken, zoals het afsluiten van contracten gas/licht en aanvragen zorgtoeslag recent overgenomen door budgetbeheerder Charis in het kader van de nieuwe inburgeringswet, maar de reikende hand van onze kant is ook dan geen overdaad”, weet Reimink.

Sophie van Ramshorst is al 11 jaar in Nunspeet actief in zowel de juridische als maatschappelijke begeleiding. “Het is zo mooi om mensen te helpen die er in een vreemd land alleen voor staan. Het geeft je zelf ook energie. Ik stapte er zogezegd blanco in en heb gaandeweg, met gratis cursussen van VluchtelingenWerk Nederland in onder meer gezinshereniging veel geleerd. De mensen zijn zo dankbaar, het is goed voor je eigen ontwikkeling.”

Sanja Uzelac, die 20 jaar geleden uit Kroatië naar Nederland kwam en veel tijd in studie stak en daarnaast vrijwilligheid op zich nam, heeft nu een tijdelijk contract.
Ze is ook actief in het spreekuur dat iedere maandag en woensdag van 9.30 tot 11.30 uur wordt gehouden. “Maar als het nodig is blijven we langer en/of knopen er een ander moment aan vast. de procedures.”

Juridische begeleiders geven voorlichting over onder meer de procedures bij gezinshereniging en naturalisatie. Ze onderhouden contact met de advocaat, IND, Raad voor Rechtsbijstand, Openbaar Ministerie en zijn administratief ondersteunend.

Vrijwilligers vormen in Nunspeet een hecht team, maken gebruik van elkaars kennis. Ze leren veel over andere culturen en kunnen allerlei cursussen volgen. Gezocht wordt naar mensen die het liefst twee dagdelen in de week beschikbaar zijn en zich niet laten afschrikken door bureaucratische regelgeving en het invullen van (digitale) formulieren.

Geïnteresseerden kunnen voor vragen een mailtje sturen naar preimink@vluchtelingenwerk.nl.
Bellen kan natuurlijk ook. Dit kan naar: 06-51822084.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Trainer Lucas Hoekman (vv Nunspeet): 'Niet minder dan periodetitel' 17 uur geleden
Afbeelding
Theatergroep De Jonge Honden pakt klassieker 'De scheepsjongens van Bontekoe' aan 22 uur geleden
Afbeelding
Veluwse Wandeldagen staan begin februari op het programma 22 uur geleden
Afbeelding
Nieuwjaarsreceptie Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Nunspeet 28 jan, 10:47
Afbeelding
Leilani Brunekreeft (15) uit Nunspeet naar World Scout Jamboree in Zuid-Korea 28 jan, 08:06
Afbeelding
Wijkontmoetingscentra voorzien in grote behoefte in Nunspeet 27 jan, 15:22
Afbeelding
Eerste dakpannen gelegd voor sociale huurwoningen 27 jan, 09:44