Jannette de Bruin en kleinzoon Noud
Jannette de Bruin en kleinzoon Noud Monique Branse

Verschilmakers: Jannette de Bruin steunt Metakids

8 februari 2023 om 08:02 Maatschappelijk

Verschilmakers. Mensen met een tomeloze inzet die het verschil maken in de gemeente Nunspeet. En dat wordt zeer op prijs gesteld en gewaardeerd. In deze terugkerende rubriek maken we kennis met de grote verscheidenheid aan mensen, hun activiteiten en hun betrokkenheid en passie. Dit keer het verhaal van Jannette de Bruin uit Elspeet. Zij zet zich in voor Metakids.

Monique Branse

Maart 2021 zag Jannette een uitzending bij Tijd voor Max over Metakids. De uitzending raakte haar en haar man en het contact was snel gelegd. Niet alleen is zij donateur geworden maar verkoopt ook Aloe Vera producten en zelf gemaakte (kraam) cadeautjes om metabole ziekten onder de aandacht te brengen en geld in te zamelen voor onderzoek. Met een achtergrond als doktersassistente wist ze wat een impact metabole ziekten heeft op het leven van kinderen en gezinnen. En dat blijft niet onopgemerkt.

Jannette: “Een goede gezondheid is niet iedereen gegeven. Iedereen kan een metabole ziekte of stofwisselingsziekte krijgen. Er zijn meer dan 1.500 metabole ziekten of stofwisselingsziekten. De ziektebeelden lopen sterk uiteen, net als de levensverwachting van de jonge patiënten.” 

Metabole ziekten zijn erfelijk. Het zijn één van de grootste doodsoorzaken onder kinderen in Nederland. Duizenden andere kinderen groeien op met lichamelijke en verstandelijke aftakelingEen kind met een metabole ziekte krijgt meestal van beide ouders een afwijkend gen met kleine foutjes. De ouders zijn zelf niet ziek en weten dus vaak helaas niet dat ze drager zijn. Door het foutje op het DNA hebben zij bij elke zwangerschap 25 procent kans op een kind met een metabole ziekte. Vaak blijkt de ziekte pas na de geboorte, soms meteen, soms later, bij een aantal ziekten pas in de pubertijd. 

Leuke cadeautjes als luiertaarten, rammelaars, olifanten en kledingpakketjes worden met liefde samengesteld of gehaakt. Jannette: “Ideeën genoeg, via Facebook of Pinterest zie ik dan een afbeelding en ga dan kijken of ik iets mee kan. Op dit moment ben ik bezig met kleine Paas geschenken. Vaak is het gewoon proberen en dan rollen er de leukste cadeautjes uit. Het haken is voor mij ontspanning. Vroeger op school was het een verplichting maar nu is het heerlijk om te doen. Ik heb het weer opgepakt toen mijn dochter in verwachting was van Noud. Een muziekdoosje was het eerste cadeautje dat ik na jaren ging haken en toen begon de koorts.” 

De leuke presentjes deelt Jannette op haar social media pagina’s. Maar je kunt haar ook ontmoeten op de Boer’ndag in Elspeet, de laatste zaterdag van augustus. Een mooie donatie mag Jannette ontvangen van een lokale ondernemer. Binnenkort deelt ze de informatie hierover via social media. Wil je meer weten over de leuke presentjes van Jannette? Neem dan een kijkje op de Facebook of Instagram pagina Jannette steunt metakids. Meer informatie over de Stichting Metakids kun je vinden op de website www.metakids.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie