Henk Prins. Foto: Monique Branse
Henk Prins. Foto: Monique Branse Monique Branse

Een veilig en gastvrije opvang

8 maart 2023 om 14:58 Maatschappelijk

Verschilmakers. Mensen met een tomeloze inzet die het verschil maken in de gemeente Nunspeet. En dat wordt zeer op prijs gesteld en gewaardeerd. In deze terugkerende rubriek maken we kennis met de grote verscheidenheid aan mensen, hun activiteiten en hun betrokkenheid en passie. Dit keer het verhaal van Henk Prins, vrijwillige buddy Nunspeet Biedt Onderdak.

Monique Branse

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak kwamen er in Nunspeet onmiddellijk diverse particuliere initiatieven op gang om de vluchtelingen op te vangen. Al snel zijn deze initiatieven verenigd in het platform Nunspeet Biedt Onderdak (NBO). Deze organisatie werkt nauw samen met de gemeentelijke overheid. Alle initiatieven in Nunspeet werken via het platform samen om onze Oekraïense gasten in nood een veilige opvang te bieden. Er is bijzonder veel hulp die voor namelijk door vrijwilligers wordt aangeboden. 

Voor Henk is de Oekraïne geen onbekend gebied. Henk: “Ruim 15 jaar ben ik betrokken geweest bij de Stichting Diaconie waar wij in het Zuid Westen van de Oekraïne hulptransporten en vakantie weken organiseerden (Uzhghorod, Beregowo & Huszt). Elke winter rondom de kerst waren wij daar ter plaatse om artikelen lokaal in te kopen. We maakte gebruik van lokale contact personen die de regio goed kenden. Het was goedkoper om collectief daar in te kopen en ook was er geen transport nodig. In de zomer organiseerden wij vakantiekampen voor de kinderen daar en ook kinderen uit Nederland reisden mee. Meegenomen werd dan o.a. inboedel als sanitair, kwalitatief goede huisraad, kleding en nog veel meer. Gestart met enkele busjes werden het al snel transporten met trailers. Ook micro kredieten hebben we daar opgezet in samenwerking met de gemeente Nunspeet en andere instanties. Het is vooral een agrarisch gebied en kleine lokale initiatieven konden zo de lokale economie versterken. Vooral gericht om het mogelijk te maken dat kinderen naar het vervolg onderwijs konden gaan. Dus er lag al een warme band met de Oekraïne”. 

Wat betekent vrijwilligerswerk voor Henk? Henk: “Op dit moment mag ik gezin van 3 bijstaan (vader, moeder en zoon). Ik help hen bij bijvoorbeeld het bezoeken van een huisarts of tandarts, invullen van formulieren en de weg vinden in het oerwoud van Nederlandse regelgeving. Ik ben onder de indruk van hun drive om de taal te leren, nu kunnen zij zich al redelijk goed redden in het dagelijkse leven en dat in zo’n korte tijd”.

“Natuurlijk hoop je dat onze Oekraïense gasten veilig weer terug kunnen naar de Oekraïne. Maar dat perspectief in zeer onzeker. Er staat niets meer, geen huizen en infrastructuur. Er zal hard gewerkt moeten worden aan de opbouw door ons allen. Ik hoop dat onze gasten rust kunnen vinden hier en onze gastvrijheid ervaren. Natuurlijk zijn er cultuur verschillen. Bijvoorbeeld dat men graag de kachel hoog zet, terwijl wij eerst een trui aantrekken. Ook is er een verschil in tempo, wij draven maar door. En kunnen we zeker ook iets van leren”.

Info: www.nunspeetbiedtonderdak.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie