NL Doet De Knollenkamp. Foto: Monique Branse
NL Doet De Knollenkamp. Foto: Monique Branse Monique Branse

Verschilmakers: NL Doet op De Knollenkamp

13 maart 2023 om 11:55 Maatschappelijk

Verschilmakers. Mensen met een tomeloze inzet die het verschil maken in de gemeente Nunspeet. En dat wordt zeer op prijs gesteld en gewaardeerd. In deze terugkerende rubriek maken we kennis met de grote verscheidenheid aan mensen, hun activiteiten en hun betrokkenheid en passie. Dit keer het verhaal van Team Knollenkamp uit Vierhouten.

Op zaterdag 11 maart, de NL Doet dag, spraken wij met Gerda Hooghordel die samen met ruim 20 vrijwilligers aan het werk was. De Knollenkamp Vierhouten is een initiatief van de erfgenamen van Jentje en Lambert Hooghordel. De Knollenkamp is gelegen tussen Restaurant Novice en Tante Sjaan en recht tegenover de benzinepomp. Een groen gebied in het dorp waar ook een sloot ontspringt. In de zomer van 2022 zijn zij gestart om hier een plek te maken ‘voor en door het dorp’. Voor biodiversiteit, met behoud van het landschappelijk karakter en de unieke waarde van het gebied.

Het was nog even spannend of de klussendag kon doorgaan, de vrijdagavond was er sneeuw en slecht weer. Maar op een zonnige dag werd er door een groep van ruim 20 vrijwilligers van alle leeftijden hard gewerkt, waaronder ook een team van Gemeentebelang. Gerda: “Het is hartverwarmend hoe De Knollenkamp omarmd wordt door Vierhouten, ook vandaag weer lopen er spontaan mensen aan en zijn er mooie ontmoetingen. We werden zelfs getrakteerd op een rondje warme kroketten. Vandaag komen we door het weer niet toe aan het planten van de haag, maar richten wij ons op het verwijderen van het oude ijzer van een hekwerk en de Celtic Fields. Celtic Fields zijn in dit geval honing of rondvormige akkersystemen en omgeven door een kleine wal van plaggen. Onze Celtic Fields zullen ingezaaid worden met oude graangewassen en akkerkruiden. Ook plaatsen we vandaag Fietsennietjes. Een fietsennietje is een stevig hekwerk waar een fiets tegenaan gezet kan worden, natuurlijk van hout. Als De Knollenkamp straks gereed is en opengesteld kan worden, kunnen de bezoekers hier hun fiets stallen en een ommetje maken over de gemaaide paden. Het is zo bijzonder om met iedereen die hierbij betrokken is het project te zien ontstaan”.

Op zaterdag 1 april is er weer een klussendag. De werkzaamheden aan de Celtic Fields worden weer opgepakt (wellicht ook inzaaien van oude graangewassen en akkerkruiden) en men begint met het planten van de struweelhaag. Een struweelhaag is een aaneengesloten begroeiing van inheemse, overwegend doornachtige, struiken. Kom gerust een kijken, je bent welkom. 

Toekomstige projecten zijn o.a. het versterken van de sloot en het realiseren van een paddenpoel en het versterken van de biodiversiteit. Je kunt straks zittend op de vlonder de poel en de natuur beleven. Een bloem- en kruidenrijke zone speciaal voor bijen en vlinders staat ook op de planning.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen/plannen en/of de werkzaterdagen? Meld je aan voor de nieuwsbrief via deknollenkamp@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie