Jenny Berends tijdens Alpe D’HuZes.
Jenny Berends tijdens Alpe D’HuZes.

Leden Alpe Team de Keet-Herms beklimmen beruchte Franse berg voor het goede doel

22 maart 2023 om 14:45 Maatschappelijk

Het spreekwoord ‘wie goed doet, goed ontmoet’ is zeker van toepassing op de (vijf) leden van Alpe Team de Keet-Herms. Een aantal daarvan woont (en/of heeft contacten) in plaatsen als Nunspeet en Elburg. We praten met teamcaptain Jenny Berends over de actie ‘Alpe D’HuZes KWF Kankerbestrijding’. Het hoogtepunt is begin juni als de wereldberoemde Franse berg beklommen wordt. Daarvóór zijn er ook verschillende activiteiten waarvan de opbrengst (eveneens) voor het goede doel is. “Het is hartverwarmend hoeveel medewerking we iedere keer weer krijgen.”

Barry Wensink

Het team bestaat al een flink aantal jaren, maar qua samenstelling wisselt het van tijd tot tijd. Jenny Berends, onder andere sportverzorger van het tweede team van vv Nunspeet, kwam er in 2017 bij en is sinds vorig jaar teamcaptain. “Tijdens mijn eerste deelname heb ik een stukje meegelopen, maar ik was er in principe als buddy voor een ernstig zieke vrouw. Al vrij snel daarna kwam zij helaas te overlijden.” In 2018 en 2019 stond Berends aan de start van het evenement. “Het is heel bijzonder om daar aan mee te doen. Vergis je niet; er zijn 5.000 deelnemers en die komen uit heel Nederland. Ik heb ook de Vierdaagse van Nijmegen gelopen, maar voor Aple D’HuZes daag je jezelf nóg meer uit.” In 2020 gooide corona roet in het eten en een jaar later was dat weer het geval. “Toen heb ik zelf een wandeltocht georganiseerd, omdat ik onrustig werd. Gedurende tien dagen liep ik, met een aantal anderen, langs plaatsen als Lichtenvoorde, Nooitgedacht en het buurtschap Ziek. Dat zijn namen die allemaal voorbij komen in het traject van kanker.” Het leverde ‘zomaar’ ruim 13.000 euro op voor het goede doel.

Vorig jaar vond het evenement weer doorgang en dat is over enkele maanden, op donderdag 1 juni, ook het geval. “We zijn met vijf sporters; vier lopers en één fietser. We huren ieder jaar een huis en dat staat vlak na de finish. Daar verblijven we in totaal een week. Vanuit Nederland komt een colonne van zo’n 25 vrachtwagens met bagage, tenten en podia. Het is prachtig om te zien als die slingerend de berg beklimmen.” 

Ze gaat verder: “We hopen zoveel mogelijk geld bij elkaar te brengen en dat gaat rechtstreeks en voor 100% naar kankeronderzoeken.” Dat is ook de reden dat er diverse andere activiteiten aan zitten te komen. Een High Tea is onlangs al geweest en dat trok zo’n zeventig belangstellenden. Zaterdag 25 maart wordt  een wandeltocht en fietstocht gehouden van ruim dertien kilometer door de bossen van Nunspeet. Vertrek tussen 09.00 en 11.00 uur bij de Bijentuin aan de Eperweg 57. “We kiezen bewust voor deze afstand, want die leggen we tijdens Alpe D’HuZes ook af.” 

Zaterdag 8 april volgt een zogenaamde Barre(l)tocht: Dit is een ludieke fietstocht van vijftig kilometer op een fiets zonder ondersteuning (versnelling wel toegestaan) of minimaal twintig jaar oude sportfiets. “We trekken de Veluwe over naar Elburg, waar we de 168 treden van de kerktoren mogen beklimmen. Het is uiteraard toegestaan om deel te nemen op een aparte fiets en/of in bijzondere kleding. Verzamelen vanaf 10.00 uur, vertrek 10.30 uur vanaf ‘de Loarkit’, Kluinweideweg 6 in Vaassen.

Vrijdagavond 12 mei staat gepland ‘Lekker met de Meiden’ en dit vindt plaats in Nuborgh College Oostenlicht in Elburg. Aanwezigen genieten deze avond van beauty, mode, proeverijen, workshops en een muzikale bingo. Het begint om 17.30 uur en gaat tot 22.00 uur duren. Voor alle genoemde activiteiten dienen deelnemers te betalen en ook dat geld komt bij KWF Kankerbestrijding terecht. “We zoeken nog mensen die ons willen helpen. Denk aan een schoonheidsspecialiste, pedicure, masseuse en een kapster. Het gaat om korte behandelingen van telkens maximaal een kwartier. Iemand die bingoprijzen en/of hapjes wil sponsoren is ook welkom”, luidt de oproep van Jenny Berends. Verder komt er wellicht nog een Moederdagactie en plannen voor de verkoop van oliebollen, later dit jaar, zijn er ook.

Dat onderzoek naar kanker, en dus veel geld, noodzakelijk is wist de teamcaptain natuurlijk al veel langer. Onlangs mocht ze het ook met eigen ogen nog eens bekijken. “Als je meedoet aan Alpe D’HuZes, dan krijg je de uitnodiging om een ziekenhuis te bezoeken. Ik ben in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam geweest op de afdeling oncologie. Je ziet daar hoe ze een tumor herkennen en welke behandelingen mogelijk zijn. Indrukwekkend.”

Kijk voor meer informatie (en om te doneren!) op de teampagina www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/teamdekeetherms of bel met Jenny Berends via 06-13902790.

 Fietsend de berg op.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie