Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. Shutterstock

Hulpfonds geeft eerste zesduizend euro uit aan extra ondersteuning

19 mei 2023 om 15:40 Maatschappelijk

Het Hulpfonds Nunspeet heeft tot nu toe zesduizend euro aan financiële ondersteuning uitgegeven. Opzet is dat het fonds dit en komend jaar wordt voortgezet en dan daarna wordt bekeken wat de toekomst wordt.

Wijnand Kooijmans

Het fonds is opgezet met steun van de gemeente Nunspeet met als doel inwoners die moeilijk rond kunnen komen te ondersteunen. In het fonds zijn vertegenwoordigd de Stichting Verborgen Armoede Nunspeet, Stichting Voedselhulp Nunspeet, het Diaconaal Platform en de Stichting Kringloopcentrum De Cirkel.

Inwoners kunnen digitaal een aanvraag indienen voor ondersteuning. De aanvraag wordt vervolgens beoordeeld door een commissie vanuit het fonds die bepaalt of de aanvrager in aanmerking komt voor een materiële of financiële vergoeding. Bij complexe aanvragen wordt ook het bestuur betrokken.

In de periode van februari tot half april van dit jaar zijn er 35 aanvragen ingediend. Hiervan zijn er twaalf toegewezen, acht afgewezen en vijftien nog in behandeling.

Er wordt gekeken naar de noodzakelijkheid van de verstrekking. Indien iets gerepareerd kan worden krijgt dit de voorkeur boven de aanschaf van een nieuw product. Uitbetaling vindt zo veel mogelijk plaats aan leveranciers. Opvallend is dat er nagenoeg geen aanvragen binnen komen voor compensatie in de energielasten. Het fonds merkt verder dat er weinig urgente aanvragen binnen komen die binnen een paar dagen moeten worden afgehandeld.

Door de gemeente is vijfduizend euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkelingen van communicatiemateriaal en een website en vijftienduizend euro voor verstrekkingen vanuit het fonds aan inwoners. Daarnaast een verdubbelaar tot maximaal vijfenzeventigduizend euro voor ontvangen giften. Dat bedrag is inmiddels aan giften binnen gekomen. De verdubbeling van giften wordt stopgezet.

Nauwelijks aanvragen bij hulpfonds voor compensatie hoge energierekening

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie