De moeders ontvangen de cheque van Jannetta van der Ziel.
De moeders ontvangen de cheque van Jannetta van der Ziel. Stichting Wiel

Ouders ‘vechten’ moedig door: ‘Ons werk is vrijwillig omdat het onbetaalbaar is’

20 mei 2023 om 07:00 Maatschappelijk

Ruim een jaar geleden deden de ‘Moedige Moeders’ hun verhaal, oftewel Geke, Karin en Ellen. Over kinderen zien afglijden door drugsgebruik en zelf machteloos toekijken vanaf de zijlijn. Hun verhaal sloeg in als een bom. Inmiddels is de naam van de lotgenotencontactgroep aangepast in ‘Moedige Ouders Elburg’ en maken ze deel uit van stichting Wiel. Er zijn regelmatig bijeenkomsten waar mensen hun verhaal kunnen doen en de moeders (ouders) willen niets liever dan anderen helpen. “We willen steeds een stukje professioneler worden.” Een financiële gift van de Zonta Club Zwolle komt wat dat betreft dan ook als geroepen.

Barry Wensink

‘Als ouders loop je een geestelijke marathon’, ‘er rijden hier auto’s rond met wapens en drugs’, ‘geestelijk raak je uitgeput’, ik heb in veel hulpinstanties geen vertrouwen’ en ‘het is een beerput qua drugsgebruik’. We herhalen een handvol uitspraken uit het interview van februari 2022 om vervolgens aan de dames te vragen om nog even terug te blikken. Daarna concentreren we ons op het hier en nu.

Geke steekt van wal: “We hebben heel veel reacties gehad op het interview. Onder andere van de gevestigde orde, waaronder wijkagenten, de jeugdboa en huisartsen, maar ook van stichting Wiel, @Roberts en Stimenz.” Karin vult aan: “We werden aangehouden op straat door familie en kennissen, maar ook door mensen die we niet kennen.” Om zich verder te promoten wordt veel gebruikt gebruikt van Facebook. Een eigen pagina ontbreekt echter. “Een bewuste keuze”, legt Ellen uit. “Het is toch een beladen onderwerp en dan zou je een gesloten FB-pagina moeten maken, maar dan bereik je lang niet iedereen in de doelgroep.” Hulp kwam in de vorm van Kees Bruijnes (Loermeeuw) die ruim 12.000 volgers heeft op Facebook. “Op deze manier zijn we voor iedereen zichtbaar en we merken dat mensen ons weten te vinden.”

Sinds enkele maanden wappert, figuurlijk gezien, de vlag van Wiel Elburg om de ouders heen. “Daar zijn we heel blij mee. Veel dank ook wat dat betreft aan Caroline Turner, want zij heeft ons goed geholpen. Doordat we nu onderdeel van een stichting zijn, mogen we giften accepteren”, legt Geke uit.

Moedige Ouders Elburg (MOE) komt elke twee weken op maandagochtend bij elkaar in jongerencentrum Escape. Verhalen delen, herkenning en steun vinden, tips en adviezen delen én eventueel wijzen op ondersteuningsmogelijkheden; het vindt er allemaal plaats. 

“Ouders hebben hierdoor het gevoel er niet alleen voor te staan en ervaren steun van andere ouders”, geeft Karin aan. Eén keer in de drie weken is er ook een bijeenkomst op dinsdagavond. Hierbij is ook van tijd tot tijd ruimte voor gastsprekers. De bezoekers komen uit Elburg, maar ook uit omliggende gemeenten als Oldebroek en Nunspeet. Pogingen om in die laatste twee gemeenten een soortgelijk initiatief te starten, komen vooralsnog niet van de grond. Ook loopt het contact met reguliere hulpverleningsinstanties lang niet altijd zo soepel als de moeders zouden willen. Geke: “De lijntjes zouden veel korter moeten zijn, want het gaat er tenslotte om om de jongeren en hun ouders te bereiken.” En verder: “Ik heb soms het idee dat de hulpinstanties ons maar lastig vinden en dat is jammer. Geef ervaringsdeskundigen een podium náást de reguliere hulpverlening.’

Zoals al aangegeven willen de betrokkenen graag dat MOE een stukje professioneler gaat worden. “Ervaringsdeskundigen zijn we al, maar we willen ook een stukje scholing zodat we zelfhulpgroepen kunnen begeleiden”, aldus Geke. Ze geeft een praktijkvoorbeeld: “Tijdens een bijeenkomst zit je met vijf moeders die allemaal graag hun verhaal willen doen. Als één moeder na een half uur nog aan het woord is, blijft er nauwelijks tijd over voor de anderen. Hoe tackel je zoiets. Weet je, ons werk is vrijwillig omdat het onbetaalbaar is. Maar we willen wel graag stappen maken.”

Aan het volgen van een cursus hangt een kostenplaatje. Dat geldt ook voor de reiskosten en het kopje koffie onderweg als de moeders voor het ‘goede doel’ op pad zijn. “We zijn dan ook heel blij dat we 1.800 euro hebben ontvangen van de Zonta Club Zwolle. Jannetta van der Ziel benaderde ons daarvoor.” Het vraagt om een reactie van de gulle gevers. Van der Ziel: “We hebben in maart een filmmatinee gehouden en de opbrengst geschonken aan de Moedige Ouders. Dit vinden wij een prachtig doel.” Het geld gaat een goede bestemming krijgen. ‘Achter de schermen is stichting Wiel bezig om een passende training voor ons te zoeken op het gebied van het draaien van lotgenotengroepen.”

Meer informatie ontvangen? Mail dan met moedigeouderselburg2022@outlook.com

De moeders kwamen vorig jaar februari ook aan het woord.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie