Veel bomen langs de Plesmanlaan zijn monumentaal.
Veel bomen langs de Plesmanlaan zijn monumentaal. Wijnand Kooijmans

Zorgen om veiligheid én natuur Plesmanlaan

27 mei 2023 om 07:41 Maatschappelijk

De Stichting STA maakt zich ernstig zorgen over de verkeersveiligheid op de Plesmanlaan en maakt zich ook hard voor de bescherming van de natuur in dit gebied. De letters van de naam staan voor stationsomgeving, transferium en rijksweg A28.

Wijnand Kooijmans

Voorzitter is Petra Geurtsen-Veenvliet. “Als stichting hebben wij een missie. We staan positief tegenover de plannen voor het transferium en de stationsomgeving maar het lijkt of bij het transferium de wereld ophoudt in de bocht van de weg.” In STA zijn onder meer vertegenwoordigd de Bosgroep en LEO, dat staat voor Landgoed Erica Omgevingscollectief. “Een kortere naam kon ik niet bedenken” zo zegt Jan Geurtsen, de echtgenoot van Petra.

Inzet van STA is de natuur in de omgeving te behouden. Met argusogen wordt dan ook gekeken naar ontwikkelingen in de buurt. Daar is voor een perceel een kapvergunning afgegeven maar de stichting heeft het sterke vermoeden dat er aanzienlijk meer bomen zijn gekapt dan waarvoor vergunning is verleend omdat het zou gaan om dode bomen. Het wordt vreemd gevonden dat er geen herplant als verplichting is gesteld. Zoals het ook steekt dat er al bouwactiviteiten zijn gestart zonder dat de vergunning rond is.

De veiligheid op de Plesmanlaan wordt als zorgwekkend genoemd. Het is volgens de gemeente een boomzorgzone. Maar de vraag is of het voldoet aan de eisen die daaraan worden gesteld. Een dergelijke zone moet binnen de bebouwde kom liggen en moet onderdeel uitmaken van de bodemverordening. Maar de vaststelling daarvan is door de raad opgeschort.

Er staan aan de Plesmanlaan wel borden dat de maximum snelheid dertig kilometer per uur is, maar het lijkt dat die zo verdekt zijn opgesteld dat het de weggebruikers nauwelijks opvalt. “Wij hebben een heuvel voor de deur. Je merkt dat chauffeurs daarna optrekken tot wel tachtig kilometer per uur. Het mag een wonder worden genoemd dat hier nog nooit ongelukken zijn gebeurd”, zo zegt Petra.

Met heeft ook zorgen rond eventuele woningbouw in het bosgebied tussen de Plesmanlaan en rijksweg A28. Men heeft het idee dat er plannen worden voorbereid op iets soortgelijk te realiseren als De Zonneheuvel dat dichter bij het Transferium is gelegen. Zo’n plan vindt men echter volstrekt niet passen in het bosgebied waar inmiddels een flink perceel te koop staat voor een slordige vier miljoen euro.

Het liefst ziet Geurtsen-Veenvliet dat het totale bosgebied een beschermde status krijgt. Deels door de vele monumentale bomen die langs de Plesmanlaan en het omringende gebied. “Ik heb met een vriendin een korte wandeling gemaakt en toen kwamen we al tweeënvijftig bomen tegen die volgens een ecoloog aan alle normen voldoen op de monumentale bomenlijst te worden geplaatst.”

Woningbouw hoort volgens haar ook helemaal niet thuis in het gebied dat grotendeels onder de richtlijn van Natura 2000 valt. “Er zijn wel witte vlekken als het gaat om Natura 2000 gebieden. De provincie zegt echter dat in die gebieden nooit gebouwd kan worden gezien de gevolgen voor de natuur en het milieu in de directe omgeving.” De bouw van een Bos Knarrenhof is om die reden al stop gezet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie