Voorzitter Marja Hop bij het dorpshuis.
Voorzitter Marja Hop bij het dorpshuis. Wijnand Kooijmans

Jubileum dorpshuis Vierhouten: ‘Hier worden eigenlijk alle belangrijke activiteiten gehouden’

6 september 2023 om 06:01 Maatschappelijk Tips van de redactie

De Dorpsgemeenschap Vierhouten bestaat zeventig jaar. Dat wordt zaterdag 9 september, gecombineerd met Monumentendag gevierd. Eén van de belangrijkste taken is het beheer van het dorpshuis Horsterhoek, het kloppend sociale hart van Vierhouten zoals het ooit werd beschreven.

Wijnand Kooijmans

Het dorpshuis werd Vierhouten geschonken door de familie Ter Horst ter nagedachtenis aan hun zoon Klaas die als lid van een verzetsgroep werd opgepakt en tijdens zijn gevangenschap overleed aan TBC, destijds nog een dodelijke ziekte.

Later ging het dorpshuis voor toen nog één gulden over in handen van de gemeente Nunspeet. Die verhuurt het aan de Dorpsgemeenschap. Voorzitter is sinds ruim zeven jaar Marja Hop. Ze weet dat er direct strenge voorwaarden aan het gebruik van het dorpshuis werden verbonden. Zo mocht het geen horeca worden, zeg maar geen Vossenburg 2.0. Ook geen friettent en mocht er geen kerkelijke gemeente in worden gevestigd. Het dorpshuis moest een neutrale invulling krijgen al mocht er wel een kop koffie of thee worden geserveerd.

Het dorpshuis biedt inmiddels onderdak aan tal van verenigingen, zoals de klaverjasclub, de bridgeclub, de breiclub, het Vierhouter koor, de vrouwenvereniging, een toneelvereniging en de voetbalvereniging Vierhouten. Die maken gebruik van de kleedgelegenheid en de overige voorzieningen van het dorpshuis. Marja houdt wel haar hart vast als het gaat om het voortbestaan van de vereniging. Pogingen weer met een eerste elftal in de competitie uit te komen zijn mislukt. “Maar ze bestaan gelukkig nog.”

Inmiddels is ook weer een voorzichtige start gemaakt met de Winterdiensten, een interkerkelijke bijeenkomst. “Hopen dat ook dit weer z’n doorgang mag vinden”, zo geeft Marja aan. “Eigenlijk worden alle belangrijke activiteiten die Vierhouten betreffen hier in het dorpshuis gehouden. Als er iets belangrijks is te doen is het hier.”

Dat geldt bijvoorbeeld voor bijeenkomsten van de gemeente. Binnenkort een bijeenkomst over mogelijke bouwlocaties in Vierhouten en in november weer het stemlokaal tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Daarnaast houdt bijvoorbeeld de Oranjevereniging/ijsclub de activiteiten op Koningsdag in en rond het dorpshuis.

“Daarnaast verhuren we het dorpshuis voor tal van activiteiten. Mensen kunnen het nog tegen een redelijke prijs huren voor een activiteit en dan zelf hun hapjes en drankjes meenemen. Dat vind je bijna nergens meer.”

Ook worden soms zelf als bestuur activiteiten gehouden, zoals recent een korenfestival. “Er moet nu eenmaal wel geld binnen komen, de huur aan de gemeente moet trouw iedere maand worden betaald. In de maanden juni, juli en augustus zijn er niet veel activiteiten dus de centjes voor de huur moeten in de overige maanden worden verdiend en opgespaard. Bij het korenfestival moesten we als bestuur zelf achter de bar staan.”

“Het is soms best pittig. Vooral in de coronatijd. Toen hebben we echt moeten kijken welke potjes er allemaal waren om ons voortbestaan te verzekeren.” Een evenement als de pub quiz brengt het nodige geld in het laatje. Het is ook een evenement dat straten en buurtjes met elkaar verbindt. “Dat vind ik heel belangrijk, verbinden zie ik als een belangrijke taak voor de Dorpsgemeenschap.”

De Dorpsgemeenschap is ook het luisterend oor voor de gemeente. “We laten hun weten wat we horen, wat er speelt in het dorp. Maar nemen geen standpunt in. We zijn geen dorpsraad. Dat wordt ons soms wel eens kwalijk genomen. Wij willen geen politiek bedrijven.”

Het bestuur bestaat uit vijf leden. De leeftijd speelt wel een rol. Meerdere bestuursleden zijn de zeventig al gepasseerd. “Ik ben de jongste en loop ook al tegen de zestig. Je betrekt jongeren tegenwoordig moeilijk bij activiteiten, die hebben andere dingen.” Daarnaast wordt gewerkt met zeventien vrijwilligers, onder wie het bestuur zelf. “Dat zouden er best een paar meer mogen zijn”, zo geeft Marja aan.

Mensen moeten soms gepust worden mee te doen. “Zo hadden we honderd aanmeldingen voor het diner tijdens de viering van het zeventig jarig bestaan. We hebben de inschrijftijd iets verlengd en nu zijn het al veertig meer. Voor de alleskunner hebben we al 26 aanmeldingen.”

Tijdens het jubileum gaan om tien uur de deuren open in het kader van monumentendag en kan het gehele dorpshuis worden bezichtigd. Ook zijn er doorlopend foto’s te zien van de geschiedenis, samengesteld door Wilco van der Top. De opening van het feest is ‘s middags om drie uur door burgemeester Céline Blom van de gemeente Nunspeet, samen met Dolf ter Horst, nazaat van de schenkers van het dorpshuis. Hij zal ook ingaan op de geschiedenis van de Horsterhoek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie