Op bezoek bij Syrische vluchtelingen in Libanon.
Op bezoek bij Syrische vluchtelingen in Libanon. Matthijs Varwijk
VERSCHILMAKERS

Stichting Barnabas biedt hulp, troost en bemoediging

12 september 2023 om 12:00 Maatschappelijk Tips van de redactie

Verschilmakers. Mensen met een tomeloze inzet die het verschil maken in de gemeente Nunspeet. En dat wordt zeer op prijs gesteld en gewaardeerd. In deze terugkerende rubriek maken we kennis met een grote verscheidenheid aan mensen, hun activiteiten en hun betrokkenheid en passie. Dit keer een gesprek met Matthijs Varwijk van Stichting Barnabas Nunspeet.

De missie van Stichting Barnabas is het brengen van hulp, troost en bemoediging. Dit doen zij met elkaar, vrijwilligers en lokale contactpersonen. Vooral de praktische hulp is zeer gewenst. Matthijs: “Wij verlenen noodhulp zoals voedsel en medicijnen, maken (volwassen)onderwijs mogelijk en verstrekken schoon drinkwater. Wij staan voor langdurige hulp, via kleinschalige projecten.”

25-jarig bestaan

In 2020 bestond Stichting Barnabas 25 jaar. Kleine stapjes van het echtpaar Bert en Dinie zijn uitgegroeid tot Stichting Barnabas nu. In 2018 is de stichting overgenomen door de oudste zoon Matthijs en zijn vrouw Margo. Matthijs: “Ik ben geboren in Libanon en ben opgegroeid met de stichting en de reizen en projecten. Als kind leerde ik al andere culturen en landen kennen. De verhalen van mijn vader als hij terugkwam van zijn reizen waren als kind al imponerend en inspirerend. Ik heb de groei meegemaakt en ben trots op mijn ouders.”

Matthijs: “Wij werken altijd samen met lokale leiders en contactpersonen. Hierdoor zijn we goed in staat om hulp te bieden die aansluit bij de lokale nood. Inkoop van materialen en voeding proberen we zoveel mogelijk lokaal te laten verlopen zodat ook de lokale economie hier zijn voordeel aan heeft. Ons doel is deze projecten te ondersteunen zodat ze zelfstandig voortgezet of vermenigvuldigd kunnen worden naar andere lokale plekken.”

Persoonlijk contact en gastvrijheid

Matthijs: “De oorlog in Libanon in de jaren ‘80 weerhield mijn ouders er niet van om te gaan. Ook in deze tijd komen wij in gebieden waar het onrustig is en oorlog heerst. Transporten naar Oekraïne, waterputten in Oeganda, praktische hulp in Congo, schoolprojecten in Pakistan. We reizen zelf naar deze gebieden, volgende week ga ik weer naar Libanon. Als je dan thuis uitgenodigd wordt bij een gezin in Libanon die het echt niet makkelijk heeft en je dan de gastvrijheid mag ervaren, blijft een indruk maken. De thee die steeds wordt ingeschonken, de koektrommel die telkens aangeboden wordt. Het persoonlijke contact maakt het zo speciaal.”

Wat betekent Stichting Barnabas voor Matthijs? “Ik heb mijn reguliere baan langzaamaan afgebouwd en werk nu vier dagen voor de stichting. Samen met Margo breiden wij het stapje voor stapje uit. Onze vijf kinderen groeien nu ook op met een papa die regelmatig reizen maakt en vol verhalen terug komt. Ik ben dankbaar om met zoveel mooie mensen het verschil te kunnen maken.”

Ga voor meer informatie naar de website van Stichting Barnabas via: www.stichtingbarnabas.nl.

Monique Branse

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie