De onthulling van het logo van 'Nunspeet voor Elkaar'.
De onthulling van het logo van 'Nunspeet voor Elkaar'. Eigen foto

Ontmoetingspunt ‘Nunspeet voor Elkaar’ opent deuren in strijd tegen eenzaamheid

29 september 2023 om 11:00 Maatschappelijk

De aftrap van ‘Nunspeet voor Elkaar’ vond donderdag 28 september plaats. Elke donderdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur is er een inloopspreekuur in de Ontmoetingszaal van de Veluvine. Een initiatief voor ontmoeting en verbinding, tegen eenzaamheid. Het was een feestelijk moment met een warm ontvangst met koffie en taart. Wethouder Mark van de Bunte heeft het logo onthuld waarmee het signaalpunt officieel werd geopend in de landelijke Week van de Ontmoeting.

Noah Koning van Welzijn Nunspeet: “Wat wij bieden is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor diegene die zich eenzaam voelt of iemand kent die eenzaam is. Wij gaan graag met je in gesprek en luisteren naar je verhaal. Eenzaamheid is niet gelijk zichtbaar, soms is het moeilijk om de stap te zetten. Hier ben je welkom.”

Signaleren van eenzaamheid

Naast een fysieke ontmoetingsplek, komt er binnenkort ook een online plek om contact op te nemen en je verhaal te delen. Het signaalpunt heeft de ambitie om kennis te delen. Noah: “We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden en kunnen leren van elkaar. Zo willen wij kennis aanbieden aan bijvoorbeeld caissières, kappers en huisartsen en een ieder die met mensen in contact komt. Hoe zou je eenzaamheid kunnen signaleren en hoe kun je er voor de ander zijn? Voor iedereen is eenzaamheid anders. De één ervaart een sociale eenzaamheid (je mist de verbinding met anderen) voor de ander kan het emotioneel zijn (je hebt minder contact dan dat je zou willen). Of er speelt eenzaamheid in combinatie met zingeving. Aandacht en een beetje op elkaar letten en er voor elkaar willen zijn, dat is waar het signaalpunt voor is.”

Klein gebaar

Mark van de Bunte sprak bij de opening over het maatje-zijn. Ook al kun je maar 1 uur per week vrijmaken, het is voor beide partijen zo waardevol. Het contact, samen koffie of een biertje drinken maakt het verschil. Een mooi voorbeeld is een meneer die ook aanwezig was. Hij zet regelmatig een bord en koffie neer achterin de tuin. De toevallige ontmoetingen zijn hem dierbaar. Gewoon een klein gebaar dat al veel betekenen kan. Hij doet het met veel plezier. En daar zit iets in wat we allemaal kunnen doen. Even een moment van aandacht geven. Elkaar goedemorgen wensen, omkijken naar elkaar. Noah: “Ik heb mij verdiept in het thema eenzaamheid en ik vind het waardevol om mij hiervoor in te zetten, ik hoop dat het signaalpunt gevonden wordt en dat mensen elkaar hierop attenderen. Dat mensen vaker een praatje met elkaar maken, elkaar zien en opzoeken. Het zit vaak in de kleine dingen.”

Wees welkom

Het signaalpunt eenzaamheid kun je bezoeken zonder je aan te melden, de koffie staat voor je klaar in de Ontmoetingszaal van Veluvine. Meer informatie over het signaalpunt of over Welzijn Nunspeet? Neem dan een kijkje op de website: www.welzijnnunspeet.nl of bel naar 06- 89 99 14 51.


Monique Branse

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie