Hoe kan je goed vallen en weer opstaan? Foto: Monique Branse
Hoe kan je goed vallen en weer opstaan? Foto: Monique Branse

Angst voor vallen centraal in valtrainingscursus

15 november 2023 om 06:00 Maatschappelijk

Zorgen voor en met elkaar. De gemeente Nunspeet en regio kent veel inwoners die zich inzetten voor een ander. In deze terugkerende rubriek maken we kennis met deze betrokken mensen, zowel jong als oud(er) en alles daartussenin. Dit keer een gesprek met Melanie (Fysiotherapeut en Oedeemtherapeut) en Ina (deelnemer van de valtrainingscursus).

Monique Branse

Vallen vormt voor mensen op oudere leeftijd een belangrijk gezondheidsprobleem. Eén op de drie mensen boven de 65 jaar valt minstens eenmaal per jaar. Een val kan ernstige gevolgen hebben zoals breuken, kneuzingen en in sommige gevallen zelfs langdurige mobiliteitsproblemen.
Twaalf procent van de vallen vergt een medische behandeling. Daarnaast worden veel mensen na een val banger om te bewegen. Ze gaan activiteiten vermijden waardoor hun conditie verslechtert.

Melanie: “Het vallen gebeurt vaak door verschillende oorzaken. Zo kan de omgeving onveilig zijn, kunnen mensen minder mobiel zijn of lopen door angst voor het vallen juist meer risico om te vallen. In de training kijken wij vooral naar de oorzaken van het risico om te vallen.”

Ina: “Helaas ben ik zelf ook een tweetal keer gevallen met een behoorlijke breuk als gevolg. Ik volg deze cursus omdat ik het belangrijk vind om te weten hoe je moet vallen en hoe je weer kunt opstaan.. Daarnaast is het gezellig om elkaar tijdens de 10 lessen weer te ontmoeten. Elke dag oefen ik thuis. Ik merk dat ik hierdoor een betere balans ervaar. Je voelt je zekerder. Het blijft elke dag alert zijn en oefenen. Je investeert tijd in jezelf om fit te blijven, te blijven bewegen en hopelijk valproblemen te voorkomen. Dat vind ik erg belangrijk.”

Melanie: Met het ouder worden, neemt vaak ook de fitheid af. Ina neemt deel aan een trainingsprogramma waarbij spierkracht, het evenwicht en het sturen van bewegingen wordt geoefend. Het gaat hierbij om inzicht, wat kunnen de triggers zijn om te vallen en vooral wat doe je dan als je valt. Hierdoor kan de kans op vallen, maar ook de angst voor het vallen verkleind worden. Daarnaast is het belangrijk om in de eigen omgeving te kijken naar onveilige situaties, gebrek aan licht en eventuele obstakels. Het regelmatig bewegen is belangrijk.
Ook sommige medicijnen kunnen duizeligheid of een verminderd reactievermogen veroorzaken. Bespreek dit dan met de huisarts.”

Training een-op-een of in een groep in Nunspeet.

Fysiotherapie & Ergotherapie Louwen / Muilwijk verzorgt deze valpreventie en training. De trainingen worden in een groep gegeven maar ook een-op-een. De training bestaat uit 10 bijeenkomsten waar verschillende thema’s worden uitgelicht en behandeld.

Wie interesse heeft om hieraan deel te nemen kan contact opnemen via 341-279369. Ook op www.louwenmuilwijk.nl is informatie te vinden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie