Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Startsein nieuwbouw protestants christelijke stichting Het Venster

15 november 2023 om 15:49 Maatschappelijk

Vier vrijwilligers hebben het startsein gegeven voor de nieuwbouw van de protestants christelijke stichting Het Venster. Hiermee moeten in de toekomst alle activiteiten die worden ondernomen onderdak vinden.

Wijnand Kooijmans

Aan Jopie Polinder, Wouter Westhuis, Tini de Bruin en Karla Eijnsbergen was de eer het bouwbord te onthullen waarop de aankondiging van de bouw wordt aangekondigd. Oud-voorzitter Dries Fidder die destijds de eerste steen heeft gelegd voor het bestaande gebouw van Het Venster, zorgde nog even voor de kruiwagen en de schop om het geheel een extra accent te geven.

De bouw zou al enkele weken geleden van start gaan maar werd doorkruist door een actie van de gemeente Nunspeet die op de toegangsweg naar het terrein van start ging met de aanleg van riolering. Om die reden moest ook de eerder geplande openingshandeling worden uitgesteld. Maar van de riolering, zo geeft directeur John Hoving van Het Venster, worden straks ook de vruchten geplukt door het nieuwe deel.

De bouw vindt plaats op een terrein naast het huidige dienstencentrum. De grond is geschonken door Huib van der Vecht. Aan de voorbereidingen is zo’n zes jaar gewerkt. Aanleiding was dat men steeds met meer ruimtegebrek te kampen kreeg. Voorbeeld was op de dag dat de nieuwbouw van start ging nog merkbaar. Voor de ouderengym moet uitgeweken worden naar het nabij gelegen gebouw van het Rode Kruis.

Ook voor het kinder- en jongerenwerk ontbreekt het aan voldoende ruimte om alle activiteiten te ontplooien die gewenst zijn. Ook wil men dagbesteding gedurende vijf of zes dagen in de week gaan aanbieden aan mensen met een geheugenprobleem. Dat kan nu nog maar één dag in de week worden aangeboden.

In 2018 werd het eerste verzoek voor de nieuwbouw gehonoreerd door de gemeente Nunspeet en kon Gerrit van Asselt als architect worden aangetrokken. Hij kon aan de slag met het programma van eisen. Op dat moment werden de bouwkosten nog geraamd op tussen de zevenhonderdduizend en zevenhonderdvijftigduizend euro. De ontwikkelingen in de wereld in de afgelopen twee jaar, zoals de oorlog in de Oekraïne hebben echter voor een flinke stijging van de kosten gezorgd. Onder meer aan de prijzen voor de grondstoffen maar ook aan loonkosten.

Geraamd is nu dat 1,1 miljoen euro nodig is voor de bouw. In totaal is van dit bedrag 820.000 euro bijeengebracht. Onder meer door een subsidie van 350.000 euro van de provincie Gelderland maar ook door giften. Van miljonairs die binnen de gemeente Nunspeet woonachtig zijn maar ook bijvoorbeeld van de kerken en financieel minder bedeelde inwoners.

De bouw wordt uitgevoerd door aannemersbedrijf Van Wijhe uit Doornspijk. De technische installatie worden geleverd door Van Veldhuizen in Nunspeet, het staal door het bedrijf van Hendrik Polinder. De verwachting is dat de bouw in april van 2024 gereed is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie