Professioneel natuurfotograaf én landgoedbeheerder Martijn Nugteren.
Professioneel natuurfotograaf én landgoedbeheerder Martijn Nugteren. DE LEEUW Fotografie & Film

Van flatje in Vlaardingen naar landgoed in Lunteren: ‘Details maken de Veluwe zo mooi’

18 juni 2021 om 07:30 Mensen

LUNTEREN Martijn Nugteren (35) woont op het Lunterse Landgoed De Leperkoen, waarvan hij parttime beheerder is. Daarnaast is hij professioneel natuurfotograaf. Zijn leven was een jaar of vijf geleden totaal anders, toen hij in een flatje in Vlaardingen woonde en bij een onderdelenwinkel in Rijswijk werkte. ,,Alles achterlaten en opnieuw beginnen was de beste beslissing ooit in mijn leven. Daar was een burn-out voor nodig. Tot hier en niet verder, gaf mijn lichaam aan.”

Als kind kwam Nugteren regelmatig op de Veluwe en dat maakte grote indruk op hem. ,,Als de vakantie was afgelopen, zat ik op de terugweg met tranen in mijn ogen in de auto. Het verlangen naar de natuur werd alleen maar groter. Ik kon ook steeds slechter omgaan met de prikkels in de grote stad. Daar kon ik niet gelukkig worden, want de muren kwamen op me af. Ik zag foto’s van de Veluwse natuur en het begon steeds meer aan me te knagen.” Uiteindelijk hakte Nugteren de knoop door en vertrok naar de Veluwe. Dat was vier jaar geleden. ,,Ik had een goede werkgever en kreeg enkele maanden loon mee. Heb mijn familie achtergelaten en kwam in Lunteren terecht.” Daar moest hij pakweg een jaar wennen aan zijn nieuwe bestaan. ,,Ik wilde graag natuurfotograaf worden, maar besefte dat dat voor weinig mensen is weggelegd. Verder had ik weinig plannen. Ik ben me bewust dat het ook fout uit had kunnen pakken.”

INWONER Martijn Nugteren legt uit hoe hij één van zijn eerste boswandelingen als inwoner van de Veluwe meemaakte. ,,Op de heenweg was ik helemaal niet met de natuur bezig, maar zat ik constant aan mijn burn-out te denken en aan andere problemen. Ik ben hetzelfde pad teruggelopen, maar dan met volledige aandacht voor de natuur. Je ziet dan varens, boomschorsen en paddenstoelen. Die wandeling duurde veel langer, maar ik werd er helemaal blij van.” Sindsdien is de inwoner van Lunteren veel meer gefocust op details in de natuur én richt hij zich op de zogenaamde macrofotografie. Veelvuldig inzoomen dus als er iets voor de lens verschijnt. ,,Natuurlijk zijn edelherten prachtig en dat geldt ook voor de paarse heide. De details zijn echter nog veel interessanter en de meeste mensen letten daar niet op.” 

Ik heb nu een vast loon om op terug te vallen en voor mij alleen is dat prima

Tijdens één van de volgende wandelingen ontdekte Nugteren een bordje met daarop de tekst ‘Rustgebied voor wild’. ,,Dat bleek van Landgoed De Leperkoen te zijn en ik raakte in gesprek met een man die de beheerder bleek te zijn. Hij vertelde me dat zijn baan vrij zou komen en ik werd direct enthousiast.” De dertiger kreeg de functie én mocht de beheerderswoning betrekken. ,,Dat was meer dan ik allemaal ooit had gedroomd. Ik ben sindsdien bijna altijd buiten te vinden. Het landgoed is 31 hectare en bevat ook een aantal recreatiewoningen. Prachtig. Ik heb nu een vast loon om op terug te vallen en voor mij alleen is dat prima. Daardoor ligt er geen druk op het fotograferen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Details van een boomschors ontdekken. (Martijn Nugteren)

Martijn Nugteren trekt dagelijks de wandelschoenen aan en onderweg laat hij zich verrassen door de natuur. Hoog op zijn lijstje staan het Speulderbos en het Luntersche Buurtbosch. ,,Het is niet zo dat ik perse mooie foto’s moet maken. Vind het niet nodig om direct grote afstanden te lopen. Ik geef ook workshops fotograferen en ga dan vaak al na een meter zitten. Daar blijf ik rustig een uur en kijk wat er om me heen aan de hand is. Simpelweg observeren. Er gebeuren zoveel dingen. Meer dan je verwacht. Als je langere tijd stilzit, komen de dieren op je af. Vogels bijvoorbeeld roepen onderling eerst dat er gevaar is. Na verloop van tijd vertonen ze hun natuurlijke gedrag. Veel mensen zijn zo gehaast en dat probeer ik uit ze te halen. Als je zonder doel foto’s gaat maken, wordt het ook geen teleurstelling. Ga nou eens genieten van de natuur!” 

RITUELEN De inwoner van Lunteren stipt nogmaals zijn burn-out aan. ,,Het klinkt gek, maar dat was het beste wat me kon overkomen. Verbaas me regelmatig dat anderen die ook een burn-out krijgen, vaak terugkeren in hun oude rituelen. Je krijgt niet voor niets zo’n waarschuwing. Het zal mij nooit meer overkomen, want ik doe nu alleen nog maar dingen die ik leuk vind. Ik begrijp dat zo’n ommezwaai niet voor iedereen mogelijk is. Zeker niet als je bijvoorbeeld kinderen hebt. Voor mij was het een uitkomst en ik had weinig te verliezen.” 

Het is tof om te zien dat een restaurant een door mij gemaakte foto aan de muur heeft hangen

De foto’s die Martijn Nugteren maakt zijn (lang) niet allemaal voor privégebruik, maar ze worden ook afgedrukt in tal van tijdschriften. ,,Daarnaast verkoop ik foto’s aan bijvoorbeeld hotels en restaurants in de omgeving. Dat levert overigens niet de jackpot op hoor. Het is wel heel tof om te zien dat bijvoorbeeld een restaurant in Otterlo een door mij gemaakte foto van een detail uit de natuur aan de muur heeft hangen in plaats van een edelhert. Ook het blad van een boom van dichtbij fotograferen is interessant en dat geldt eveneens voor de vacht van een vos.”

Vorig jaar heeft Nugteren, samen met schrijver Wim Huijser, het boek Veluwse verkenningen uitgebracht. ,,Erg leuk om daar de foto’s voor te maken. Meer boeken zijn overigens in de maak, waaronder een boek over de schoonheid van het vergaan van de natuur. Dan moet je niet alleen aan dode dieren denken, maar ook aan verdroogde bladeren en regen die opdroogt.” Een boek over details van de Veluwe staat ook op het to-do lijstje van de natuurfotograaf. ,,Daarin komen precies die details voorbij die mij de afgelopen jaren zo geholpen hebben.”

Kijk voor meer informatie op Instragram: martijn.nugteren

Door Barry Wensink

Details ontdekken van een rups.
Een varen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie