Gerrit-Jan Gouman: ,,Ira en Tanja leren nu ook Nederlands. Vooral het woord ‘welterusten’ vinden ze erg lastig om uit te spreken."
Gerrit-Jan Gouman: ,,Ira en Tanja leren nu ook Nederlands. Vooral het woord ‘welterusten’ vinden ze erg lastig om uit te spreken." Eigen foto

Familie Gouman ontvangt gasten uit Oekraïne: ‘ze horen erbij’

Mensen

NUNSPEET En toen waren ze daar ineens; Ira en Tanja. Vanuit Oekraïne vluchtten zij naar Nederland en twee maanden geleden kwamen zij terecht in Nunspeet. Gerrit-Jan en Alice Gouman vingen ze met alle liefde op in hun huis. Gerrit-Jan vertelt over zijn ervaringen.

Afgelopen donderdag waren Ira (46) en Tanja (59) precies twee maanden bij de familie Gouman. Het gaat goed. Ze zijn al helemaal ingeburgerd in huis, en ze zijn zelfs een week met zijn tweeën alleen in het huis gebleven. ,,Wij gingen op vakantie en werden uitgezwaaid door twee Oekraïense”, vertelt Gerrit-Jan blij.

Toen de dames nog maar net binnen waren opperden ze al dat ze aan het werk wilden. ,,Via kennissen werken ze nu 18 tot 20 uur per week in de housekeeping in een hotel in Nunspeet.” Ook zijn er meerdere Oekraïners in de buurt en zoeken ze elkaar op. ,,Gisteren zijn ze nog een dagje weg geweest naar Elburg met een ouder stel uit de kerk. Ze hebben daar allerlei leuke dingen gedaan.”

Het voelt voor Gerrit-Jan anders dan met familie wonen. Er is een bepaalde afstand en dat komt vooral door de taal. ,,Er moest altijd vertaald worden en de vertaling klopt vaak niet, dan komt er een raar woord uit wat totaal niet de bedoeling is”, vertelt Gerrit-Jan geamuseerd. Het verblijf begon met de fout dat ze de vertaal app op Oekraïens hadden gezet. Maar Ira en Tanja bleken Russisch te spreken. ,,Telkens als de woorden werden vertaald keken ze ons glazig aan. Wij dachten dat de app kapot was”, lacht Gerrit-Jan.

Het eten is ook een dingetje. Ira en Tanja hadden een keer spiering gekocht en die ging met huid en haar in de pan. ,,Ik vond het een beetje bitter smaken en toen kwam ik erachter dat de ingewanden er nog in zaten.” Desalniettemin genieten Gerrit-Jan en Alice van de kookkunsten van de dames. Ira en Tanja eten het liefst twee keer per dag warm. Zelf boodschappen doen gaat ook goed, er een Poolse winkel in de buurt waar ze veel ingrediënten kunnen vinden. ,,Ik vind het zelf ook leuk om nieuwe maaltijden te leren kennen”, vertelt Gerrit-Jan.

De allereerste dag was spannend. Alice heeft de dames opgehaald in Elspeet waar ze met de bus aankwamen. Ira en Tanja hebben elkaar ontmoet in de trein in Oekraïne toen ze het land uit vluchtten. ,,Het ging gelukkig goed. Je weet het nooit van tevoren, ze kenden elkaar eerst helemaal niet en ze kwamen ook nog een samen in een huis met vreemde mensen.”

Ira en Tanja moesten familieleden in Oekraïne achtergelaten. Ira heeft haar man achtergelaten en Tanja is weduwe en heeft haar zoon achtergelaten met vrouw en kind. Ze zijn gevlucht uit Zaporizja en hun familie woont daar nog. Daar hebben ze regelmatig nog contact mee. ,,Ze hebben daar geen oorlogsgeweld meegemaakt maar ze krijgen wel mee wat er allemaal gebeurt. We vragen ook dagelijks ‘hoe is de situatie?’ en dan praten we daarover.” Tanja heeft op de markt gewerkt waar ze ondergoed verkocht. Ze is in bepaalde opzichten arbeidsongeschikt. Ira is hoofd van de maatschappelijke dienst in Zaporizja. ,,Het zijn twee totaal verschillende types met een andere achtergrond.”

Gerrit-Jan en Alice woonden sinds een half jaar weer met zijn tweeën. Gerrit-Jan: ,,Onze vier kinderen zijn inmiddels allemaal het huis uit.” Toen het verzoek kwam om vluchtelingen op te vangen twijfelden ze geen moment. ,,We hadden genoeg ruimte over”, oppert hij. Vanuit de kerkelijke hoek werd er rondgevraagd wie tijdelijk mensen zou willen opvangen, dit werd al snel het platform Nunspeet biedt onderdak. In het begin waren er bijeenkomsten met andere gezinnen die ook Oekraïners opvangen. Mede hierdoor kennen Gerrit-Jan en Alice meerdere opvanggezinnen. Ook is er een appgroep waarin tips worden uitgewisseld. ,,Er komen bijvoorbeeld fietslessen aan, want meerdere Oekraïners kunnen dit niet maar moeten zich wel zien te verplaatsen. Ira wil bijvoorbeeld heel graag leren fietsen.”

Inmiddels heeft de gemeente aangegeven uiterlijk per 1 juli de particulieren opvang naar de gemeentelijke opvang te verplaatsen. Maar daar zijn twijfels over. ,,In Nunspeet zou je dan voor 250 mensen onderdak moeten regelen, dat is een uitdaging.”

Alice en Gerrit-Jan vinden vier maanden opvang een prima tijd en zijn blij dat ze deze keuze gemaakt hebben. ,,Het is goed om mensen in dit soort omstandigheden op te vangen en ik hoef daar echt niet elke dag waardering voor te hebben.” 

,,We leven met het motto; als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan.” Inmiddels is er steeds meer mogelijk voor de Oekraïense dames vanuit de gemeente en overheid. De kans bestaat dan ook dat ze in Nederland blijven. Gerrit-Jan: ,,Maar dat weet ik niet, daar hebben we het niet echt over gehad.” 

Voor nu blijven ze voorlopig nog bij de familie Gouman en dat bevalt van beide partijen goed. ,,Als ze er straks niet meer zijn zal het erg leeg zijn, ze eten elke avond bij ons aan tafel, ze horen erbij.”


Julia van Buuren

advertentie
Afbeelding
Dion van Werven behaalt eerste podiumplaats op NK karten 7 uur geleden
Afbeelding
Gevarieerd leerlingenconcert door Muziekfabriek 8 uur geleden
Afbeelding
True Colors Café verwelkomt LHBTI+ gemeenschap 8 uur geleden
Afbeelding
Gemeentebelang: Opvang vluchtelingen gaat tijdelijk voor uitbreiding sportcomplex 8 uur geleden
Afbeelding
Veel minder wilde zwijnen op de Veluwe door voedselgebrek afgelopen winter 28 jun, 14:50
Afbeelding
Servicepunt Vrijwilligers onderdeel van Stichting Welzijn Nunspeet 28 jun, 14:48
Afbeelding
Peter Does neemt na 35 jaar afscheid van Harmonie Nunspeet 28 jun, 14:48