waarnemend burg Celine Blom
waarnemend burg Celine Blom RUKVB | Rob Kleering van Beerenbergh

Wat vindt Nunspeet van Céline Blom?

10 juni 2022 om 15:01 Mensen

NUNSPEET Er verandert veel in Nunspeet. Céline Blom volgt Breunis van de Weert op als waarnemend burgemeester. Zowel de gemeente Nunspeet als de commissaris van de Koning zien Céline Blom als de juiste kandidaat. Dit is de eerste keer dat is er een vrouw is gekozen. Nunspeet Huis aan Huis ging op pad om aan Nunspeetse vrouwen te vragen hoe zij hier tegenaan kijken.

Larissa Kroeze is lid van JONG&Politiek in Nunspeet. Ze kent Céline Blom niet maar is blij dat er een waarnemend burgemeester is aangesteld. ,,Hierdoor kan de gemeente Nunspeet rustig op zoek gaan naar een opvolger van burgemeester De Weerd.”

Dat Céline een vrouw is ervaart Larissa positief. ,,Op deze manier laat de gemeente Nunspeet wel zien dat ze met de tijd mee durven te gaan. Vroeger stond de man bekend als de persoon die voor het inkomen moest zorgen en bleef de vrouw thuis. Tegenwoordig is dat wel anders.”

Er zijn volgens Larissa wel degelijk verschillen tussen mannen en vrouwen. ,,Een man heeft andere kwaliteiten dan een vrouw. Maar we hebben altijd al een man als burgemeester gehad, waarom dan nu geen vrouw? Hopelijk wordt onze vaste burgemeester ook een vrouw.” Maar ze denkt niet dat iedereen dit zo ziet: ,,Een vrouw als leidster, de één zal eraan moeten wennen, de ander is het er volledig mee eens en en zal denken: hèhè, eindelijk een vrouw aan kop.”

In deze functie verwacht Larissa dat ze iedereen respecteert en zoekt naar oplossingen bij lastige kwesties. ,,Hopelijk kan ze de gemeente Nunspeet naar een ander level brengen, zodat we vooruit kunnen gaan.”


Larissa Kroeze.

Columnist Marit Hofman ervaart de aanstelling van Céline Blom als een sprong vooruit. ,,Nunspeet is een dorp waar je nog sterk een christelijke invloed voelt met de daarbij horende -in mijn beleving- achterhaalde mening over de rol van vrouwen. Een vrouwelijke burgemeester doorbreekt dit patroon.” Toch is gender minder belangrijk dan kwaliteiten en vaardigheden volgens Marit: ,,Burgemeester zijn is veel meer dan alleen een gender.

Het gaat om verbinding, betrokkenheid, een hele brede belangenbehartiging en onpartijdigheid. Dat zijn kwaliteiten die zowel mannen als vrouwen kunnen hebben. Uiteindelijk vind ik dat elke functie vervuld zou moeten worden door de persoon die het beste past, onafhankelijk van gender, geaardheid of afkomst. ”

Marit heeft hoopvolle verwachtingen van de waarnemend burgemeester. ,,Ik hoop dat ze een mooie brug weet te bouwen tussen oud en nieuw, samen met een jongere groep wethouders. Ik ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen.          


Marit Hofman.

Corrie Jansen, raadslid van Gemeentebelang Nunspeet, vindt de benoeming van Céline Blom fantastisch en een mijlpaal voor Nunspeet. Maar eigenlijk zou dat niet moeten volgens haar. ,,Vreemd dat het voor dit en andere ambten of banen nog bijzonder is als er een vrouw gekozen wordt. Net als in de gemeenteraden en colleges zouden dat ook betere afspiegelingen van de gemeenschap moeten zijn. Dan krijg je in mijn ogen de beste bestuurlijke afwegingen.”

Gender zou volgens Corrie geen verschil mogen maken. ,,Het zou niet uit moeten maken welk ras, geaardheid of sekse iemand heeft. Iemand van het vrouwelijk geslacht bij voorbaat uitsluiten geeft in mijn ogen minder goede besluiten.”

Wat betreft de Nunspeetse politiek is ze blij met een vrouw erbij. ,Ikzelf vind het fijn dat ik in een fractie met 50 procent vrouw en man zit en waar iedereen welkom is. Iedereen moet mee kunnen doen, ook in bestuurlijke zin. Met mevrouw Céline Blom erbij hebben wij nu in ieder geval twee vrouwen in het college. Natuurlijk is het belangrijk dat iemand geschikt is voor een functie maar daar twijfel ik in dit geval niet aan want zij heeft een sollicitatieprocedure doorlopen.”

Corrie is benieuwd hoe de nieuwe waarnemend burgemeester het ambt vorm zal gaan geven. ,,Ik hoop dat zij een zichtbare, toegankelijke en benaderbare burgemeester zal zijn die door iedereen overal aangesproken kan worden. Dat zit naar mijn mening niet in man of vrouw zijn maar in iemands karaktereigenschappen.”


Corrie Jansen. 

Ghazala Arain is onderdeel van de Ahmadiyya Moslim Jongerenorganisatie in Nunspeet. Dat de nieuwe waarnemend burgemeester een vrouw is, is voor Ghazala een aangename verassing. ,,Eerlijk gezegd had ik dat niet verwacht maar ik vind het een welkome verandering. Vooral omdat laatst ook in het nieuws kwam dat er veel gemeentes zijn in Nederland waar weinig vrouwen zijn aangesteld in het College van B en W na de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. Dus ik ben blij dat onze gemeente deze trend niet volledig volgt.”

Toch is gender volgens haar niet de belangrijkste factor. ,,Een man vervult deze rol niet beter dan een vrouw en andersom geldt hetzelfde. Er zijn gewoon een paar eigenschappen die een burgemeester een goede burgemeester maken en ik vind niet dat deze eigenschappen verbonden zijn aan een gender.” 

Het imago van Nunspeet verandert langzamerhand volgens Ghazala. ,,Nunspeet staat er bekend om dat het een voornamelijk conservatief christelijke gemeente is. Onze vorige burgemeesters waren ook van christelijke partijen. Ik denk dat de benoeming van mevrouw Blom als waarnemende burgemeester een verandering voortzet. Ze is ook lid van D66, wat op een ander politiek spectrum zit vergeleken met SGP of CDA, dus ik denk dat dat ook verandering met zich meebrengt.”

Desalniettemin is Ghazala terughoudend als het aankomt op de veranderingen die doorgevoerd kunnen worden. ,,Het is natuurlijk de vraag in hoeverre een waarnemende burgemeester in een korte tijd iets kan veranderen voordat er een nieuwe burgemeester aangesteld wordt. Maar ik hoop dat de benoeming van mevrouw Blom een frisse blik werpt op de gemeenteraad die het eerder niet had, en ze ook voor de verbintenis kan zorgen die wij als samenleving zo hard nodig hebben de laatste tijd.”

Julia van Buuren

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie