Willemijn's favoriete dichter is Lucebert en vooral 'De zeer oude zingt'.
Willemijn's favoriete dichter is Lucebert en vooral 'De zeer oude zingt'. Marit Hofman

Dorpsdichter Willemijn is in de ban van gedichten

Mensen

NUNSPEET Ze heeft onlangs een gedicht geschreven voor het afscheid van wethouder Storteboom én voor het 50-jarig bestaan van de gemeente Nunspeet. Haar gedicht Schildersdorp wordt binnenkort opgehangen in het gemeentehuis, iets waar de 23-jarige dorpsdichter naar uitkijkt.

Willemijn Hannessen is al een jaar de eerste dorpsdichter van Nunspeet. Ze zit ontspannen op de bank en vertelt met veel plezier over haar liefde voor taal en voor het dichten. ,,Je kunt op meerdere manieren mensen bereiken met een gedicht”, zegt ze stralend. ,,En je kunt mensen na laten denken op een onbewuste manier.” Het spelen met woorden gebruikt Willemijn ook tijdens haar lessen als docent Nederlands. ,,Dichten is een manier om gebeurtenissen te verwerken, om iets van je af te schrijven. Het is een onschuldige manier om dingen eruit te gooien.”

Dichten en schrijven was niet iets wat zij al als kind voor ogen had, ondanks het feit dat zij toen al het liefst met een boekje in een hoekje zat. Elke zaterdag ging ze naar de bibliotheek op de Laan en zocht ze precies tien boeken uit. Eerst de Olijke Tweeling, Geronimo Stilton en boeken over paarden. Later veranderde haar smaak en nu geniet ze vooral van een goede thriller. Met het lezen van de thrillers van Saskia Noort, Linda van Rijn en Simone van der Vlugt komt er toch nog iets terug van haar ooit heimelijke wens om politieagente te worden.

Dankzij de bemoediging van haar vriend Simon en haar familie heeft zij zich destijds opgegeven om dorpsdichter van Nunspeet te worden. Dat was nog maar drie maanden nadat zij in de flow van het dichten terecht was gekomen. Die belangstelling begon tijdens haar opleiding om docent Nederlands te worden. Zo leerde ze gedichten ontleden, schreef ze vrije gedichten en herontdekte ze haar liefde voor woordspelingen. Wat begon met een schriftje vol met losse teksten, is nu een website en Instagrampagina met gedichten én er is de wens om ook een keer een bundel uit te brengen.

De komende twee jaar van haar aanstelling hoopt Willemijn nog vaker benaderd te worden om een bijdrage te leveren aan het Nunspeetse culturele leven. Voor meer info: dorpsdichternunspeet.nl.

Marit Hofman

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brandweer rukt met groot materiaal uit voor bermbrand A28 bij Hulshorst 11 uur geleden
Afbeelding
Nunspeetse kickbokser Maik Mulder (27) wordt prof 11 uur geleden
Afbeelding
Van Hoofddorp naar de Veluwe: ‘Nunspeet straalt rust uit’ 11 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Tuin in lichterlaaie in Nunspeet 15 aug, 08:15
Afbeelding
Flinke bosbrand aan de Houtduiflaan 15 aug, 08:06
Afbeelding
Open bijendag in Nunspeet 12 aug, 09:00