Genieten van de rust in Nunspeet.
Genieten van de rust in Nunspeet.

Van Hoofddorp naar de Veluwe: ‘Nunspeet straalt rust uit’

Mensen

NUNSPEET Het is weer zomer en dat betekent: vakantietijd. Veel inwoners van Nunspeet gaan erop uit en sommigen blijven thuis. Ons dorp wordt weer opgezocht door toeristen van verschillende plekken in Nederland en daarbuiten. In deze serie gaat Nunspeet Huis aan Huis in gesprek met willekeurige mensen op het marktplein om te kijken wat hen naar Nunspeet brengt en hoe ze tegen de zomer aankijken. Deze keer ging onze verslaggever in gesprek met Chris (61) en Marja (61), toeristen uit Hoofddorp die op vakantie zijn in Harderwijk.

,,We zitten in het huis van onze zoon”, vertelt Marja. ,,Hij zit weer in ons huis in Hoofddorp. We hebben dus voor een paar dagen gewisseld.” Ze hopen hier vier dagen te blijven. ,,In die tijd willen we voornamelijk fietsen, wandelen en terrassen. Ook een bezoek aan het Marius van Dokkum museum en wat festivals in Harderwijk staan op de planning.”

PERSONEELSTEKORT Chris werkt als autospuiter. ,,Ik repareer deuken en krassen. Inmiddels doe ik dit werk al 48 jaar en ik doe het nog steeds graag.” Marja werkt in de kinderopvang. ,,Er is een groot personeelstekort in mijn werk, maar ja, waar niet op dit moment. Kinderen die ingeschreven worden bij ons, kunnen zomaar twee jaar op de wachtlijst staan. Dat gaat ook niet veranderen tot er echt iets aan gedaan wordt. Corona heeft ook niet bepaald meegeholpen. Een paar jaar geleden moesten we mensen ontslaan, die zijn allemaal iets anders gaan doen.” Ondanks dat heeft Marja nog steeds plezier in haar werk. ,,Ik vind kinderen gewoon erg leuk.”

TELEFOON UIT Ze wandelen en fietsen graag om tot rust te komen. ,,Dat maakt je hoofd leeg”, legt Chris uit. ,,Als ik van werk naar huis fiets kan ik mijn gedachten verzetten en mijn werk ook loslaten.” Verder kiest het echtpaar er heel bewust voor om de telefoon opzij te leggen. ,,Als we de hond uitlaten, laten we ook echt de hond uit. Als we andere mensen tegenkomen die continu op hun telefoon zitten denk ik wel eens, laat je je hond of je telefoon uit? Ook de pauze op werk is geen moment van sociaal contact meer, iedereen zit op zijn telefoon. Dan maakt het niet uit of ze jong of oud zijn, ze doen het allemaal.” ,,Het is een basisbehoefte geworden”, beaamt Marja. ,,Het betekent niet dat wij nooit een telefoon mee hebben, maar wij komen echt tot rust door hem uit te zetten.”

NIEUWE UITDAGING Daarnaast straalt de omgeving van Nunspeet veel rust voor hen uit. ,,Het winkelgedrag is een groot verschil. In Hoofddorp is alles hectisch. Iedereen gaat maar van winkel naar winkel. Hier lijkt alles wat kalmer te verlopen”, vertelt Marja. ,,Verder is het hier schoner en netter”, zegt Chris. ,,Bij ons ligt de grond vol met peuken en kauwgom. Ook trekken de meeuwen de vuilniszakken open, wat voorkomen kan worden als ze dagelijks geleegd worden.” Deze dingen zorgen er onder andere voor dat ze op zoek zijn naar een woonplekje in de omgeving van de Veluwe of Drenthe, waar Marja vandaan komt. ,,De laatste tijd zeg ik tegen mensen, we zijn op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dat hopen we in een rustigere omgeving te vinden.”

Rebekka Rodenburg

advertentie
advertentie
Afbeelding
Duo-expositie van lokale kunstenaars in Veluvine Nunspeet 5 uur geleden
Afbeelding
Meer aandacht voor archeologisch verleden van Nunspeet en Veluwe 9 uur geleden
Afbeelding
Terug in de tijd: VVV al sinds 1910 voor toeristen 23 sep, 09:30
Afbeelding
Kop van Jut COLUMN 23 sep, 09:00
Afbeelding
Leger des Heils zoekt collectanten in Nunspeet 23 sep, 08:30
Afbeelding
Gratis vakantie voor kinderen in Vierhouten 23 sep, 08:00
Afbeelding
Kulturhus organiseert feestelijke activiteiten in Week van de Ontmoeting 22 sep, 10:00