De start van de Keiler was de eerste activiteit van Céline Blom bij haar aantreden
De start van de Keiler was de eerste activiteit van Céline Blom bij haar aantreden Wijnand Kooijmans

Honderd dagen Céline Blom: ‘Trotser zijn op gemeente Nunspeet’

Mensen

Het was een hele verrassing voor Céline Blom dat ze door de Gelderse commissaris van de koning John Berends werd gevraagd of ze voor een jaartje waarnemend burgemeester voor de gemeente Nunspeet wilde worden. Het is geen functie waarop je solliciteert. “Maar ik heb wel onmiddellijk ja gezegd.” Inmiddels is ze morgen honderd dagen werkzaam in haar functie.

“De gemeente Nunspeet bevalt mij prima en ook de rol van burgemeester. Dat is voor mij ook de eerste keer.” Haar conclusie na de eerste honderd dagen is zelfs dat inwoners best wat trotser mogen zijn op hun gemeente.

“Er is een goed gehoor gegeven aan mijn oproep om via bezoeken de gemeente Nunspeet en haar kernen te leren kennen. Dat maakt dat ik al zeer uiteenlopende kennismakingsbezoeken heb gebracht. Van de zwarte bij tot plekjes binnen Nunspeet die een lid van Amnesty Internationaal mij hebben laten zien en een fietstocht door Hulshorst of een opening van een herberg in Elspeet. Recent heb ik nog gewandeld door een gebied in het Vierhouterbos waar nog de absolute en imponerende stilte heerst.”

“In verband met het zomerreces heb ik met het politieke proces nog niet zoveel te maken gehad. Ik heb één raadsvergadering mogen voorzitten en mogen deelnemen aan twee vergaderingen van de commissie Algemeen Bestuur. Wat mij wel is opgevallen is dat de sfeer goed is. Dat men met respect voor elkaar in de raadszaal zit.” Ook het werken binnen het college ervaart ze als zeer positief. “Ik vind het goed dat alle partijen elkaar hebben gevonden in een raadsbreed akkoord. De democratie vraagt wel dat tegenspraak binnen de raad moet kunnen om zo de democratie te behouden, daar heb ik aandacht voor.”

“Binnen het gemeentehuis heb ik mogen ervaren hoe betrokken ambtenaren zijn bij hun werk. Hoe ontzettend hard er wordt gewerkt. Ik durf hen bijna ’s avonds en in het weekeinde geen appje meer te sturen. Ik krijg onmiddellijk antwoord terwijl ik denk, bewaar dat voor het moment dat je aan het werk bent.”

Getroffen is ze ook door het vele vrijwilligerswerk dat binnen de gemeente Nunspeet wordt verricht omdat ze dat op andere plaatsen wel eens anders ziet. “Hier lopen veel activiteiten door en niet dankzij subsidie maar door de vele vrijwilligers die zich inzetten. Dat vind ik positief en dat zegt ook wel iets over de betrokkenheid van de inwoners.”

De overgang van Provinciale Staten van Gelderland naar de gemeente Nunspeet is haar niet zwaar gevallen. Ondanks dat de werkwijze geheel anders is. “In de provincie praat je meer met instellingen, hier met de inwoners en dat ervaar ik als een positieve kant van mijn burgemeesterschap. Daar is het onmogelijk om alle ambtenaren te kennen terwijl ik hier durf te zeggen dat ik al een groot deel bij naam ken. Er is hier een grote betrokkenheid.”

Veel dingen zijn echter ook hetzelfde. “Het politieke proces werkt hetzelfde en doet wat het moet doen. Dat voelt vertrouwd aan.” In haar baan als bestuurder van een onderwijsorganisatie had ze wel het idee dat de ambtelijke organisatie misschien wat traag zou werken. “Nu moet ik zeggen dat het precies andersom is. In het onderwijs duurde besluitvorming langer. Dat heeft mij wel verrast.”

De gemeente Nunspeet heeft veel moois te bieden. “Daarvan was ik mij vooraf onvoldoende bewust. Prachtige natuur, waterrecreatie en een levendig centrum met bezoekers uit de regio. En relatief weinig leegstand. Ik ben een liefhebber van cultuur en ben al tweemaal in het Noord-Veluws museum geweest, onder meer voor de tentoonstelling van Ben Viegers. Ik had dat wel eerder willen weten. De combinatie van alles wat de gemeente Nunspeet heeft te bieden heeft mij het meest verrast.”

Céline Blom is actief op Facebook en Instagram.. “Daarmee neem ik wel enig risico. Maar ik heb nog nooit door sociale media negatieve reacties ontvangen. Mensen vinden het vooral leuk om te volgen wat ik doe. Ze hebben normaal geen idee wat een burgemeester op een dag doet. Al komen zo de vergaderingen en bijeenkomsten niet in beeld. Ik probeer zo andere doelgroepen te bereiken dan alleen de politiek en dat werkt redelijk.”

Inwoners van de gemeente mogen wel wat trotser zijn op hun gemeente, zo vindt Blom. Geboren in Barneveld is ze niet onbekend met de Veluwse bescheidenheid. “Sla je jezelf maar niet op de borst, zo wordt hier gezegd. Maar ik ben trots op wat de samenleving hier doet. Hoe de samenleving de komst van Oekraïense ontheemden heeft opgevangen. Dan mag je best wat trotser zijn op jezelf en als samenleving.”

Blom is waarnemend burgemeester. De vraag is of ze gaat solliciteren naar het definitieve burgemeesterschap zodra dat aan de orde is. “Daar denk ik nu nog niet aan, daarvoor heb ik nog maanden de tijd. Eerste genieten van de tijd die ik nu beleef.”

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
Midwinterwandeling samen met Veluwse midwinterhoornblazers 8 uur geleden
Afbeelding
Kritiek van commissie op onderhoud begraafplaatsen in gemeente 10 uur geleden
Afbeelding
Wie helpt VluchtelingenWerk Nunspeet? 11 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Nunspeet hengelt Nederlands Kampioenschap Tijdrijden binnen 13 uur geleden
Afbeelding
Moed= angst + actie COLUMN 14 uur geleden
Afbeelding
Authentieke Ierse danskerstshow in theater Veluvine 7 dec, 18:00
Afbeelding
‘Is geheim, kan niks zeggen’ Politieke analyse 7 dec, 15:00