Het groen op de begraafplaats Nunspeet Oost laat te wensen over.
Het groen op de begraafplaats Nunspeet Oost laat te wensen over. Wijnand Kooijmans

Groen op gemeentelijke begraafplaatsen in Nunspeet en Elspeet aangetast

29 november 2022 om 10:36 Natuur en milieu

Het groen op de gemeentelijke begraafplaatsen Nunspeet-Oost, Eperweg 22 en Elspeet wordt aangepast. Op alle drie de begraafplaatsen heeft de beplanting veel schade geleden.

Als belangrijkste oorzaak wordt door het college van B en W de klimaatverandering genoemd. Het gaat dan vooral om de aanhoudende periodes van droogte in combinatie met de schrale en arme grond waarop de begraafplaatsen in het verleden zijn aangelegd.

Met uitzondering van de zomer van 2021 hebben de droge zomers sinds 2018 veel schade aangericht aan bijvoorbeeld hagen, coniferen, bomen en bodembedekkers. Bovendien waren niet alle begraafplaatsen uitgerust met beregeningsinstallaties. Inmiddels zijn deze wel aanwezig op de begraafplaatsen Nunspeet West en Elspeet. Met alleen beregenen is, zo stelt het college, overigens niet alle schade aan planten te voorkomen. Door de droge periode worden beplantingen ook vatbaarder voor ziekten en plagen, zoals de taxuskever en engerlingen.

Op de begraafplaats Nunspeet Oost groeien onder meer de hagen minder goed of gaan zelfs dood. Met een gerichte aanpak probeert de gemeente nieuwe beplanting aan te brengen en in andere gevallen de dode hagen of beplanting definitief te verwijderen. De begraafplaats krijgt hierdoor een bosachtig karakter met onder meer bomen en coniferen en met grassen en mossen.

In 2021 is gestart met een verbeterplan voor de begraafplaats in Elspeet. Onder meer is er inmiddels een waterbron aangelegd, een beregeningscomputer, druppelslangen en aansluitpunten. De hoofdas van de begraafplaats is voorzien van nieuwe bodem bedekkende beplanting en een nieuwe taxushaag. Daarnaast zijn de zandige wandelpaden op de begraafplaats voorzien van een extra laag granietgruis voor een betere bereikbaarheid voor minder validen.

In het voorjaar van 2023 wordt het eerste grafveld bij de hoofdingang aan de Uddelerweg aangepakt. Deze wordt uitgevoerd met onder meer een zorgvuldig gekozen beplantingssortiment, compost als grondverbetering en maatregelen die de bovenlaag geschikt maken voor meer humusopbouw en minder uitdroging. In het eerste deel van 2024 moeten alle werkzaamheden in Elspeet zijn afgerond. De werkzaamheden rond het openen en sluiten van graven, grafkelders, as verstrooiingen en kindergraven worden uitgevoerd door twee vaste gemeentelijke beheerders, aangevuld met een invalkracht tijdens ziekte of verlof. Zij zorgen ook voor de begeleiding tijdens de uitvaartplechtigheden. Daarnaast is er ondersteuning van de gemeentelijke buitendienst vanaf de gemeentewerf. De beheerders zijn het aanspreekpunt voor inwoners bij eventuele klachten of meldingen. Het overige onderhoud wordt uitgevoerd door medewerkers van de Inclusief Groep uit Nunspeet. Geconstateerd wordt dat er echter een flinke uitstroom plaats vindt door leeftijdsopbouw en pensioen. Er is weinig instroom van nieuwe kandidaten. Hierdoor verdwijnt de ervaring en groene vakkennis voor het beheer en onderhoud van de buitenruimte. Er vinden hierover gesprekken plaats met de Inclusief Groep.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie