Afbeelding
Pixabay

Scholieren kunnen maatschappelijke stage lopen in eigen plaats

Onderwijs

Door de gemeente Nunspeet gaat deelgenomen worden aan de regionale samenwerking rondom maatschappelijke stages. Elburg wordt gastgemeente. Naast Nunspeet en Elburg nemen ook Harderwijk, Ermelo, Putten en Zeewolde deel.

Via de stages kunnen leerlingen kennismaken met het vrijwilligerswerk en leveren ze een onbetaalde bijdrage aan de samenleving. Het wordt door het Nunspeetse college van burgemeester en wethouders gezien als een mooie gelegenheid om alle middelbare scholieren kennis te laten maken met het vrijwilligers. Jongeren zijn de vrijwilligers van de toekomst.

Door de regionale samenwerking kunnen scholieren stage lopen in hun eigen woonplaats, ook al gaan ze in een andere gemeente naar school. De scholen dragen jaarlijks de eigen kosten voor de uitvoering van de maatschappelijke stage, de gemeente draagt de kosten voor de stagemakelaar. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van een applicatie.

In de afgelopen jaren zijn de kosten betaald door de gemeente Elburg. Bij de opheffing had de regio Noord Veluwe nog een bedrag voor de maatschappelijke stages beschikbaar dat is overgedragen aan Elburg. Maar de pot is leeg. Nunspeet gaat 1.400 euro betalen.

Betrokken partijen hebben aangegeven het belangrijk te vinden om samen op te trekken. Mede omdat het van belang is dat scholieren de maatschappelijke stage doen in de plaats waar ze wonen. Landelijk is het voor scholieren geen verplichting meer maatschappelijke stage te doen. De samenwerkingspartners in de betrokken gemeenten vinden het belangrijk dat leerlingen kennis maken met vrijwilligerswerk. Deze stage is verplicht voor de leerlingen. Dit in tegenstelling tot de initiatieven die zijn gestart voor maatschappelijke diensttijd. Door het Nunspeetse college wordt aangegeven dat beide stages elkaar niet in de weg staan maar elkaar versterken. Lokaal vindt daarover ook afstemming plaats.

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
Midwinterwandeling samen met Veluwse midwinterhoornblazers 8 uur geleden
Afbeelding
Kritiek van commissie op onderhoud begraafplaatsen in gemeente 10 uur geleden
Afbeelding
Wie helpt VluchtelingenWerk Nunspeet? 11 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Nunspeet hengelt Nederlands Kampioenschap Tijdrijden binnen 13 uur geleden
Afbeelding
Moed= angst + actie COLUMN 14 uur geleden
Afbeelding
Authentieke Ierse danskerstshow in theater Veluvine 7 dec, 18:00
Afbeelding
‘Is geheim, kan niks zeggen’ Politieke analyse 7 dec, 15:00