Paulien Elferink aan het werk in haar praktijk.
Paulien Elferink aan het werk in haar praktijk. Paulien Elferink

Podotherapeuten: ‘Je hebt je voeten nodig’

Overig

NUNSPEET In een land met meer dan 17 miljoen mensen zijn er zo’n 1200 podotherapeuten. De druk op de zorg neemt alleen maar toe, maar de aanmeldingen voor de opleiding podotherapie blijven al jaren achter. In sommige praktijken zijn er zelfs al wachttijden van twee maanden.

Het beroep is nog altijd relatief onbekend onder het overgrote deel van de Nederlandse bevolking. De podotherapeut is de expert op het gebied van lopen, staan en alles wat daarmee te maken heeft. podotherapie is een vakgebied waarbinnen veel geavanceerde technieken worden toegepast. Hierbij valt te denken aan 3D scans van de voet, high-speed cameraopnames van het beweegpatroon en drukmetingen. Daarnaast vervult de podotherapeut een belangrijke rol bij de behandeling van mensen met chronische ziektebeelden zoals diabetes en reuma.

Paulien Elferink is podotherapeut bij Voetencentrum Wender in Nunspeet, Elspeet, Doornspijk en Uddel. Ze werkt al sinds 2015 als podotherapeut. ,,Ik ging op de middelbare school naar een open dag omdat ik geen idee had wat voor studie ik wilde doen. Toen ik podotherapie tegenkwam wist ik het. Toen ben ik de studie gaan volgen en het ging gelijk goed.” 

Op het moment is het erg druk in de praktijk. ,,De druk is hoog en er komen steeds minder studenten podotherapie bij.” In de toekomst gaat het alleen nog maar lastiger worden. ,,Iedereen wordt ouder en oudere mensen hebben eerder klachten met lopen en staan. Als er te weinig podotherapeuten zijn wordt het moeilijk om ze te helpen.”

Paulien wil graag meer bekendheid creëren. ,,Het is zo’n fijn beroep. Ik kan elke dag mensen helpen en dat heeft impact op hun dagelijks leven. Sommigen hebben veel klachten door sporten en door mij hebben ze minder pijn en kunnen ze weer doen wat ze altijd deden.” Het werk is ook afwisselend. ,,Er wordt gewerkt met verschillende en nieuwe apparatuur en je werk met zowel oude als jonge mensen. Er zijn ook verschillende specialisaties.”

Ondanks het tekort denkt Paulien niet dat het beroep verdwijnt. .,,Het blijft nodig, iedereen heeft voeten en wil goed kunnen blijven bewegen.”

Julia van Buuren

advertentie
Afbeelding
Dion van Werven behaalt eerste podiumplaats op NK karten 7 uur geleden
Afbeelding
Gevarieerd leerlingenconcert door Muziekfabriek 8 uur geleden
Afbeelding
True Colors Café verwelkomt LHBTI+ gemeenschap 8 uur geleden
Afbeelding
Gemeentebelang: Opvang vluchtelingen gaat tijdelijk voor uitbreiding sportcomplex 8 uur geleden
Afbeelding
Veel minder wilde zwijnen op de Veluwe door voedselgebrek afgelopen winter 28 jun, 14:50
Afbeelding
Servicepunt Vrijwilligers onderdeel van Stichting Welzijn Nunspeet 28 jun, 14:48
Afbeelding
Peter Does neemt na 35 jaar afscheid van Harmonie Nunspeet 28 jun, 14:48