Beert Westerink was belangrijk bij de komst van de Oldtimerclub.
Beert Westerink was belangrijk bij de komst van de Oldtimerclub. Eigen foto

Oldtimerdag in Hulshorst: ‘Een echte familiedag’

10 augustus 2022 om 10:00 Overig Activiteiten

HULSHORST Voor het eerst wordt er een wedstrijd zesmaaien gehouden tijdens de jaarlijkse gezins- en familiedag van de Stichting Oldtimerclub Hulshorst. Die wordt gehouden zaterdag 13 augustus met als decor molen De Maagd.

De stichting is opgericht in 2008, zo vertelt secretaris Jan Hoksberg. Aanleiding was de komst van een club oude tractoren uit Kootwijkerbroek ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de buurtvereniging Hulshorst. ,,Dat moeten wij ook kunnen”, zo werd gedacht. 

Een belangrijke rol bij de komst had Beert Westerink, de schoonvader van Jan. Inmiddels gestopt als voorzitter maar nog steeds actief als vrijwilliger en altijd bereid hand- en spandiensten te verlenen. Het huidige bestuur bestaat uit zeven personen. 

FAMILIEDAG Corona maakte dat de afgelopen twee jaar de jaarlijkse Oldtimerdag niet kon worden gehouden. ,,Het is echt een gezins- en familiedag maar ook een showdag. Ook veel oud-inwoners van Hulshorst komen voor deze dag graag even terug naar Hulshorst. We zijn altijd een beetje afhankelijk van het weer maar we verwachten tussen de vijftien- en vijfentwintighonderd bezoekers.” 

Oude trekkers vormen de hoofdmoot maar ook komen er onder meer oude auto’s en bromfietsen. Voor de trekkers wordt een rondritje van een uur gehouden. ,,Dat wordt door de deelnemers bijzonder op prijs gesteld. We hebben dat even niet gedaan maar dat is ons op veel kritiek komen te staan. Deelnemers willen even van het veld af, genieten van de omgeving.” 

ACTIVITEITEN Het evenement kent ook tal van andere activiteiten. De Heemkundige Vereniging Nuwenspete is er met klederdracht, de imkersvereniging is aanwezig en zijn er kramen met streekproducten. Kinderen kunnen meerijden in een klein formaat vrachtwagen en er is voor hen een springkussen.

Door zijn werk komt Jan zelf even minder toe aan het sleutelen aan oude trekkers. ,,Maar ik heb er nog wel een aantal staan die ik ooit wil aanpakken. Sleutelen is het mooiste van deze hobby. Nog mooier dan dat je het eindresultaat kunt laten zien.”

TE KOOP Trekkers zijn nog steeds te koop. Maar de prijs stijgt met de afname van het aantal trekkers ook. ,,Je moet geluk hebben wanneer je nog een oude trekker voor een redelijke prijs kunt bemachtigen”, zo zegt Jan. Ooit reden hij en zijn vrouw vrijdags vanuit Luxemburg terug naar Hulshorst om het evenement op zaterdag mee te maken en zaterdagavond weer terug te rijden naar hun vakantiebestemming.” 

Jongeren hebben wel minder belangstelling voor het sleutelen aan oude trekkers. ,,Maar gelukkig hebben we ook een aantal jongeren tussen de zeventien en negentien jaar die actief zijn als vrijwilliger. En zijn er ook nog wel jongeren die het sleutelen mooi vinden.” Hoksberg: ,,Het organiseren geeft best een beetje stress. Aan het eind van de dag kijken we altijd met plezier terug op het verloop van de dag.” De toegang is nog steeds gratis. ,,Je moet het een keertje meemaken.”

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie