Gabri van Elswijk biedt burgemeester Céline Blom het eerste exemplaar aan van het spel.
Gabri van Elswijk biedt burgemeester Céline Blom het eerste exemplaar aan van het spel. Wijnand Kooijmans

Nunspeets ganzenbordspel is uniek

Overig

De lokale versie van het ganzenbordspel van supermarkt Plus op de Binnenhof in Nunspeet is een aanrader voor de liefhebbers van dit spel. Het eerste exemplaar is afgelopen week overhandigd aan burgemeester Céline Blom. Gezien het feit dat ze nog maar sinds kort de scepter zwaait over de gemeente Nunspeet een mooie kans kennis te maken met plekjes die de meeste inwoners als zeer bekend zullen voorkomen.

Het spel kan worden gezien als een opvolger van het lokale monopolyspel dat eerder werd uitgebracht en het album met plaatjes van de voetbalvereniging Nunspeet. Eigenaar Gabri van Elswijk is een jaar geleden al begonnen met de voorbereiding van het lokale ganzenbord. Onder meer heeft hij advies ingewonnen bij twee bestuursleden van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete. Op de vraag welke fotograaf het meest geschikt zou zijn voor het maken van de benodigde foto’s rolde al snel de naam Bram van de Biezen uit de bus die onder meer beschikt over een archief van 50 jaar zelfstandige gemeente Nunspeet.

Voorwaarde voor de opname van locaties was wel dat ze moesten voldoen aan de spelregels die nu eenmaal aan het spel zijn verbonden. Zo kan in de fraai gerestaureerde Dorpsherberg De Roskam ook worden overnacht. Wie in het spel op deze locatie beland mag een buurt overslaan. Andere locaties die bepalen of men voor of achteruit moet in het spel zijn onder meer het bruggetje in hertenpark Edzard Konings, het oude gemeentehuis, uiteraard de lokale supermarkt Plus, sportpark De Wiltsangh, de oude begraafplaats maar ook het oude zoomhuisje. Het Veluwemeer is terug te vinden op het spel en De Bunterhoek en het Transferium. Wie als eerste de markt bereikt, heeft gewonnen en mag de felicitaties van de overige deelnemers aan het spel in ontvangst nemen.

De actie is 19 september gestart en duurt tot en met 12 november. Wie voor tien euro aan boodschappen koopt krijgt een zegel voor de spaarkaart. Die is bij acht zegels vol waarna tegen bijbetaling van 14,99 euro het spel kan worden aangeschaft. “Ik heb duizend exemplaren aangeschaft”, zo zegt Gabri. Waarbij op is op betekent.

Het spel is geschikt voor iedereen vanaf vijf jaar en ouder. Het bestaat uit zes ganzen en twee dobbelstenen. Wie bijvoorbeeld veilig de spoorwegovergang in het Groentelaantje oversteekt mag nog een keertje extra gooien.

Gabri ziet het ganzenspel als een mooi vervolg op het monopolyspel. Hij heeft nog veel ideeën voor de toekomst maar die wil hij nog niet prijsgeven. Hij vindt het van belang als lokale partner betrokken te zijn bij activiteiten in Nunspeet zoals de Voedselbank, de kerk, de voetbalclub en de stichting Verborgen Armoede. “Ik wil verantwoord ondernemen en daar past het bij iets terug te geven aan de samenleving.”

Burgemeester Blom ziet het spel als een goede test om te zien of ze de plekjes die hierin voorkomen al kent. De scheve toren van Pisa richting het politiebureau komt haar in ieder geval nog onbekend voor. Ze liet zich verleiden tot een spelletje met Gabri maar dat was in vijf minuten in haar nadeel beslecht.

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
Duo-expositie van lokale kunstenaars in Veluvine Nunspeet 4 uur geleden
Afbeelding
Meer aandacht voor archeologisch verleden van Nunspeet en Veluwe 8 uur geleden
Afbeelding
Terug in de tijd: VVV al sinds 1910 voor toeristen 23 sep, 09:30
Afbeelding
Kop van Jut COLUMN 23 sep, 09:00
Afbeelding
Leger des Heils zoekt collectanten in Nunspeet 23 sep, 08:30
Afbeelding
Gratis vakantie voor kinderen in Vierhouten 23 sep, 08:00
Afbeelding
Kulturhus organiseert feestelijke activiteiten in Week van de Ontmoeting 22 sep, 10:00