Hotel De Mallejan
Hotel De Mallejan Wijnand Kooijmans

Ama’s in hotel De Mallejan in Vierhouten komen vooral uit Syrië

26 september 2022 om 08:00 Overig

De alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) die vanaf 3 oktober in hotel De Mallejan in Vierhouten worden gehuisvest zijn voornamelijk afkomstig uit Syrië. De opvang geldt voorlopig voor een periode van ongeveer zes maanden.

Gezien het gebrek aan onderdak dat kan worden geboden heeft Fletcher Hotel De Mallejan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aangeboden vluchtelingen te huisvesten. Het COA heeft hierna contact gezocht met de gemeente Nunspeet. Het voltallige college van burgemeester en wethouders heeft besloten medewerking aan de opvang te verlenen. Het gaat om tachtig alleenstaanden in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar.

Burgemeester Céline Blom: “Opnieuw wordt een beroep gedaan op de gastvrijheid van Vierhouten. De vorige keer dat De Mallejan vluchtelingen heeft opgevangen is soepel en zonder problemen verlopen, mede dankzij de hulp van de inwoners. Ik houd dit wel nauwlettend in de gaten. Deze alleenstaande jongeren verdienen een helpende hand.”

Het COA is verantwoordelijk voor de tijdelijke opvang. Er is een team van deze organisatie dag en nacht aanwezig voor dagbesteding, begeleiding, activiteiten, het begeleiden van betrokkenen in procedures en als verantwoordelijk gezag. Mocht er een vraag komen de termijn van zes maanden te verlengen dan gaat de gemeente als eerste in gesprek met de inwoners en ondernemers in Vierhouten en het COA.

Jongeren mogen weg uit het hotel. Het COA hanteert daarvoor wel huisregels. Zo moeten jongeren voor een bepaalde tijd binnen zijn. Hierop wordt toegezien door medewerkers van het COA en de beveiliging die 24 uur per dag aanwezig is. Jongeren die de regels overtreden worden hierop aangesproken.

De huisvesting van woningzoekenden uit Nunspeet zelf staat, zo stelt de gemeente, los van deze opvang. Het gaat om de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen waarvoor acuut opvang moest worden geregeld. De eerste vluchtelingen worden 3 oktober verwacht.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie