Richard en Dion: vader en zoon, maar ook coureur en monteur.
Richard en Dion: vader en zoon, maar ook coureur en monteur. Dick van der Veen

Dion kart voor wereldtitel

Overig

Dion van Werven (14) uit Hulshorst doet mee aan het WK karten (Rotax Max-coureurs) in het Portugese Portimao. Een droom komt uit voor de knaap die pas aan zijn tweede wedstrijdseizoen bezig is, waarvan vorig jaar ook nog eens een flink deel verloren ging door een dubbele beenbreuk.

Op het moment dat ze voor het eerst hun nationale tenue om de deur geschoven krijgen en het inpakken in volle gang is, maken we met Dion en vader Wilfed de balans op. Dion: “Ik kwam op een verjaardagsfeest met karten in aanraking, ik was op dat partijtje gelijk de snelste en voordat ik het wist reed ik mijn eerste wedstrijd.”

Wilfred: “Ik kom zelf uit de motorcrosswereld en hoopte dat mijn kinderen niet door die passie zouden worden geraakt, maar het is dus anders gelopen. Hij heeft er keihard voor geknokt. Kracht- en conditietraining en eerst ook nog een jaar bij voetbal meetrainen naast karten op training en in wedstrijden.

We zijn voor onszelf begonnen. Zonder een reeks sponsoren en de steun vooral van Dennis de Bruin van Racewereld-CRG Holland hadden we het niet gered. We beschikken over het beste materiaal. Alleen dan, met veel talent, ben je competitief.”

In het gezin Van Werven staan ze met beide benen op de grond. “Mijn vrouw en de beide andere kinderen moeten ons vaak missen. Mijn dochter doet aan paardrijden en dan hebben we nog een jongste van één jaar. We laten ons niet gek maken: het gezinsgeluk staat voorop. Als Dion zich door blijft ontwikkelen zal hij straks meer eigen verantwoordelijkheid kunnen dragen. 

De buitenwereld maakt al een vergelijk met Max Verstappen, maar daar moeten we om lachen. Eerst maar eens zien hoe ver hij met het karten komt. Het draagt bij aan zijn ontwikkeling, welke kant het ook met zijn leven op gaat.” 

Dion heeft niet als de andere twee Nederlandse kandidaten kunnen trainen op een chassis van Sodikart. Dion krijgt in Portimao weinig tijd om eraan te wennen. Pogingen om dat voor de tijd nog voor elkaar te boksen strandden: het materiaal was al verzegd.

Het WK wordt bestreden door deelnemers uit zestig tot zeventig landen. “Er is ook een landenklassement. Het is supergaaf dat ik mag starten. Je hebt ook wat geluk nodig om door de heats te komen en de finale met 36 rijders te halen.” Dion heeft zijn vader dus als coach en monteur. “In het hotel zijn we vader en zoon; tijdens de race coach/monteur en coureur. Bij dat laatste kunnen ook harde woorden vallen.”

Wilfred geeft aan dat de top van Nederland, anders dan bij de senioren, ook de top van de wereld is. “Het zou mooi zijn als Dion die finale haalt. Qua snelheid moet dat lukken, maar hij mag nog wat constanter worden. Bij hem is het nog te vaak alles of niets. Hij mist de routine van de jongens die al langer karten. Tja, het gaat er om dat we een mooie leerzame week hebben en, weet je, Dion verrast me iedere keer weer.”

Dick van der Veen

advertentie
advertentie
Afbeelding
Midwinterwandeling samen met Veluwse midwinterhoornblazers 7 uur geleden
Afbeelding
Kritiek van commissie op onderhoud begraafplaatsen in gemeente 9 uur geleden
Afbeelding
Wie helpt VluchtelingenWerk Nunspeet? 10 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Nunspeet hengelt Nederlands Kampioenschap Tijdrijden binnen 13 uur geleden
Afbeelding
Moed= angst + actie COLUMN 13 uur geleden
Afbeelding
Authentieke Ierse danskerstshow in theater Veluvine 7 dec, 18:00
Afbeelding
‘Is geheim, kan niks zeggen’ Politieke analyse 7 dec, 15:00