Annemarie, Merel en Geert-Jan zetten in op meer mobiliteit.
Annemarie, Merel en Geert-Jan zetten in op meer mobiliteit. Dick van der Veen

Nunspeet Beweegt helpt senioren met sporten

2 december 2022 om 15:00 Overig

Nog te veel senioren in de gemeente Nunspeet komen te weinig in beweging. Nunspeet Beweegt wil daarin een verbindende rol spelen. Ze stelt sportverenigingen in de gelegenheid om hun aanbod voor senioren onder de aandacht te brengen. Taekwondoschool MartoSports en tennisvereniging NTC De Wiltsangh hebben de handschoen opgepakt.

We spreken erover met Annemarie van Deelen en Merel van Zandbergen van Nunspeet Beweegt en Geert-Jan Westerbroek, die als zelfstandig ondernemer en tennisleraar bij de tennisvereniging in Nunspeet het pad effent naar specifieke training door en voor senioren.

Merel geeft aan dat meer verenigingen aanbod voor senioren hebben wat nog niet algemeen bekend is bij de doelgroep.

“In de coronatijd zijn veel mensen gaan wandelen en hardlopen. Daar is op zich niets mis mee. Wat je daarbij mist is het sociale contact; sporten/bewegen en het kopje koffie na afloop. De verenigingen maken zelf uit hoe en voor welke termijn ze senioren in beweging willen krijgen. We denken dat er op dit vlak nog heel wat winst te behalen valt.”

Annemarie legt uit wat taekwondo onderneemt. “Het gaat om fitmix. Dat is circuittraining in combinatie met oefeningen zonder fysiek contact. Daarnaast outdoortraining in het Zandenbos en bij de zandverstuiving.

Het gaat om kracht en uithoudingsvermogen, het lichaam zo effectief mogelijk inzetten, om evenwicht en balans. Onderdeel is ook de bokszaktraining die tegemoet komt aan zelfverdediging en zelfvertrouwen. Een activiteit die puur individueel is gericht.

Er is een programma (harmony) voor ouderen in ontwikkeling waarbij het accent ligt op balans, concentratie, coördinatie, kracht en geheugentraining. Het is wetenschappelijk bewezen dat taekwondo daaraan een belangrijke bijdrage levert.” De trainingen worden gegeven door Raymond Eikema en Claudia Martiwirono, die beide een kwart eeuw ervaring hebben als bewegingsdeskundigen en in de seniorensport.

Informatie via: info@tkdweb.nl.

Geert-Jan verzorgt in Nunspeet de tennislessen en heeft een hand in speciale ochtenden voor senioren. “In Nunspeet kunnen leden van 60 jaar en ouder van maandag tot en met vrijdag deelnemen aan oefeningen die op hen zijn toegesneden. Iedereen kan het leren, ongeacht de leeftijd, maar het prestatieve element is bij deze doelgroep natuurlijk van minder belang.

Ze kunnen dat op die ochtenden van 8.00 tot 12.00 uur en soms bij een wat mindere bezetting van 9.00 tot 11.00 uur.

Je kunt bij De Wiltsangh proeflessen volgen. De deur staat open voor een kennismakingslidmaatschap. In plaatsen als Eemnes, Apeldoorn, Utrecht en Rotterdam hebben we de aanpak met betrekking tot bewegen op de tennisbaan door senioren al onder bewijs gesteld.” Wie meer wil weten kan contact met hem opnemen via: gjwtennisensport@hotmail.com.

Algemene informatie is te vinden op de website: nunspeetbeweegt.nl/nunspeet/kies-je-sport/home.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie