Wethouder Mark van de Bunte trapt af voor het gemeentehuis.
Wethouder Mark van de Bunte trapt af voor het gemeentehuis. Dick van der Veen

Gemeente Nunspeet hengelt Nederlands Kampioenschap Tijdrijden binnen

8 december 2022 om 11:18 Overig

Met de organisatie van het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden hengelt de gemeente Nunspeet een grote vis binnen. Op woensdag 21 juni speelt het zich af in de dorpen Elspeet en Vierhouten.

“Juist daar omdat ze model staan voor onze Veluwe met bossen, heide en glooiingen”, licht sportwethouder Mark van de Bunte toe. Hij laat zijn persoonlijke inbreng onbelicht, maar dat nemen wij dan maar voor onze rekening. Wel wil hij kwijt dat het toewijzen van dit evenement aan een gemeente met nog geen 30.000 inwoners eerder uitzondering dan regel is. Daarvoor staan teveel steden met tegen de 100.000 inwoners of meer in de rij.

Nunspeet kreeg het NK al voor dit jaar toegewezen, maar omdat Emmen het in 2021 zonder publiek moest uitvoeren mocht het dit in 2022 nog een keer over doen.

“De ondernemers in Nunspeet verdienen een compliment voor hun positieve bijdrage met betrekking tot sponsoring. Dat, gevoegd bij de financiële inbreng van de gemeente maakt de begroting dicht. Weet je, het is relatief gezien zo dat je voor niet veel geld een unieke kans krijgt om Nunspeet op de kaart te zetten. Het NK Tijdrijden is een week voor het begin van de Tour de France; het rood, wit en blauw wordt uitgereikt en als het een beetje meezit, komt Mathieu van der Poel aan de start.

Verder zegt de wethouder: “We hebben in onze gemeente veel met de wielersport. Denk aan de actieve Toerclub De Volharding die een reputatie heeft hoog te houden in het organiseren van wedstrijden met regionale betekenis.”

Het sportieve deel van dit NK rust op de schouders van Jansen Event Sportmanagement, waarmee goede afstemming plaats vindt. Jansen kreeg de organisatie door de KNWU voor een aantal jaren toegewezen.

Van de Bunte noemt het een uitgelezen kans om rond dit NK allerlei activiteiten te ontwikkelen naast eventuele recreatieve evenementen.

“In februari gaan we in Elspeet en Vierhouten met de inwoners om de tafel. Daarna volgt een intensieve campagne. Ik denk aan een wielercafé in maart, aan mei als fietsmaand, die we lokaal kunnen inkleuren.

Het NK is weliswaar op één dag. Je kunt in de dagen die er aan vooraf gaan heel veel organiseren. Ik noem als voorbeeld een kampioenschap van de gemeente Nunspeet, een ronde voor ondernemers, loopfietsen voor de kinderen en waarom ook niet een e-bike race? De fabrikanten van deze fietsen zijn hier gevestigd. Van de gelegenheid om ons op de (landelijke) televisie te manifesteren kunnen en moeten we volop gebruik maken.”

Er is een voorlopig parcours uitgezet waarover de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie haar licht laat schijnen. Mark van de Bunte: “Het is een kampioenschap voor junioren, vrouwen en mannen. Zowel in Elspeet als in Vierhouten zijn start en finish, verdeeld over de diverse disciplines. Dat wordt nog verder uitgewerkt. Ik heb het rondje van tegen de 40 kilometer zelf gefietst en ben daar heel enthousiast over. Het is voldoende selectief. Geen uitdagende heuvels, maar als je die glooiingen maar vaak genoeg voor de trappers krijgt dan mist dat de uitwerking niet. Misschien dat het uiteenvalt in twee ronden voor de profs en één voor de junioren.

Veiligheid heeft prioriteit. Er zijn omleidingsroutes, maar hulpverleningsdiensten kunnen ook deze dag overal direct naartoe, laat dat vooral duidelijk zijn. Woensdag is een heel geschikte dag. In het weekend wisselen de campings van gasten en dan heb je met het afsluiten van wegen meer problemen.”

Met jaarlijks 1,2 miljoen gasten over de vloer is de gemeente Nunspeet recreatief gezien bepaald niet de eerste de beste.

“Een groot gedeelte stapt regelmatig op de fiets. Je kunt een recreatieve NK Tijdrit route in de markt zetten. De weg ernaartoe biedt zoveel mogelijkheden voor verbinding. Fietsen en bewegen staan vol in de schijnwerpers. Ik ben er trots op dat we zo’n evenement in onze gemeente mogen houden.

Het wordt een mooi fietsfeest. Ik ben helemaal gelukkig als we na afloop tot de conclusie komen dat het de moeite waard is om vaker in te zetten op dit soort initiatieven”, geeft Van de Bunte aan.

Als je hem vraagt welke sport hem na aan het hart ligt trekt hij met een brede lach zijn schouders op. “Ik vind alle sporten leuk. Wat dat betreft kom ik lokaal aan mijn trekken.”

Dick van der Veen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie