Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Shutterstock

Twee nieuwe elektrische bussen voor vervoer door Stichting Welzijn

11 januari 2023 om 11:31 Overig

Stichting Welzijn Nunspeet gaat twee nieuwe elektrische bussen aanschaffen voor het AMVO-vervoer. Dat staat voor Auto Mobiliteits Voorziening Ouderen. De huidige bussen zijn verouderd, zijn afgeschreven en hebben meer dan driehonderdduizend kilometer op de teller staan.

Wijnand Kooijmans

Met de aanschaf is een bedrag van 140.000 euro gemoeid. Door onder fondsenwerving wil de stichting negentigduizend euro investeren in de nieuwe bussen. Het resterende bedrag van vijftigduizend euro is door het Nunspeetse college van burgemeester en wethouders als incidentele subsidie beschikbaar gesteld.

Voorwaarde is wel dat de stichting zo spoedig mogelijk prestatieafspraken gaat maken waarbij ook afstemming moet plaatsvinden met andere lokale partijen die vergelijkbaar vervoer leveren. Lokale leveranciers moet ook de mogelijkheid worden geboden een offerte in te dienen als het gaat om de levering. De prestatieafspraken moeten ter goedkeuring aan het college worden voorgelegd. Tevens dient er een onderhoudsplan te worden opgesteld.

Het AMVO vervoer is in 1982 ingesteld door de stichting. Bedoeld als ondersteuning voor de ouder wordende en/of gehandicapte inwoner om zo zelfstandig mogelijk in de Nunspeetse samenleving te kunnen functioneren. De bussen vervoeren mensen naar onder meer diverse activiteiten, het gemeentehuis, de bibliotheek, postkantoor, banken, spreekuren, winkels, markt, wijkcentra en voor visites.

In 2021 werden door de bussen gezamenlijk 34.000 kilometer afgelegd. Dat waren meer dan 6.100 individuele ritten. Gemiddeld gebruiken abonnees op het vervoer de bussen tweemaal per week. De huidige drie bussen zijn tussen de twaalf en vijftien jaar oud. Het zijn diesels die in slechte staat van onderhoud verkeren. Bij elke reparatie zijn ze in principe opnieuw total loss, maar de stichting onderhoudt ze bij gebrek aan een alternatief. De bussen zijn goedkoper in de exploitatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie