Het COA vindt de Mallejan eigenlijk ongeschikt voor opvang ama´s
Het COA vindt de Mallejan eigenlijk ongeschikt voor opvang ama´s Wijnand Kooijmans

Opvang alleenstaande minderjarige asielzoekers in hotel De Mallejan geen gelopen race

20 februari 2023 om 08:01 Overig Tips van de redactie

Het is zeker geen automatisme dat een beroep wordt gedaan op de gemeente Nunspeet om de opvang van alleenstaande minderjarige asielzoekers in hotel De Mallejan in Vierhouten te verlengen. Integendeel zelfs, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vindt de accommodatie eigenlijk ongeschikt als noodlocatie voor crisisopvang. Hier ontbreken de mogelijkheden de jongeren zich zelfstandig te ontplooien door bijvoorbeeld te leren koken en de was te doen.

Wijnand Kooijmans

Dat zegt burgemeester Céline Blom naar aanleiding van een opmerking van Marc Konings (Gemeentebelang). Die geeft aan niets tegen de opvang in De Hoefstal in Hulshorst of de Mallejan te hebben, maar hij hekelt dat andere landen maar ook gemeenten in Nederland weigeren hun steentje bij te dragen als het gaat om de opvang van vluchtelingen.

Burgemeester Blom geeft aan niet op de hoogte te zijn van de haatberichten die op social media zijn verschenen na het bekend worden van het verzoek de opvang in de Mallejan te verlengen. Sander Kouwenberg (PvdA/GroenLinks) heeft zelf een oproep tot brandstichting hierop gelezen. De berichten roepen weerstand op bij de burgemeester. Zij gaat hierover in gesprek met het politieteam dat zich bezig houdt met de opvang in de Mallejan.

Het besluit over de verlenging is volgens haar zeker nog geen gelopen race. Er wordt met de inwoners van Vierhouten nog over gesproken. Getracht wordt, mede met het COA, zorgen weg te nemen die er leven bij bewoners. Waar anderen geen enkel probleem hebben met de verlenging. Karel van Bronswijk (CDA Lokaal) vindt het niet noodzakelijk jongeren die hier goed worden gevonden persé elders onder te brengen. Een besluit wordt, zo zegt Blom, zeker niet lichtzinnig genomen. Door burgemeester blom wordt aangegeven dat zij bij het overleg binnen de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland iedere keer aangeeft dat Nunspeet tegen grenzen aanloopt.

Ten aanzien van de huisvesting van statushouders zijn door de inzet van Omnia Wonen alle statushouders die waren gehuisvest op De Hoefstal doorstromen naar reguliere huisvesting en konden een aantal familieleden van hen ook worden gehuisvest in de gemeente Nunspeet. De Hoefstal wordt benut om een nieuwe groep statushouders te huisvesten. Door de actie van Omnia voldoet Nunspeet inmiddels vrijwel geheel aan de verplichting statushouders te huisvesten.

Het contract met Europarcs is inmiddels verlengd tot eind dit jaar. Alle locaties die vallen onder de gemeentelijke opvang van ontheemden uit de Oekraïne zijn bezet. Het gaat om 190 mensen naast 25 mensen die verblijven in de particuliere opvang. Vermoedelijk kan in maart worden gestart met de opvang van twaalf tot veertien kinderen uit de Oekraïne die speciaal onderwijs moeten volgen. 

De maatschappelijke en juridische ondersteuning van statushouders wordt dit jaar binnen de gemeente Nunspeet uitgevoerd door VluchtelingenWerk. In totaliteit moet de gemeente voor de werkzaamheden een bedrag betalen van 98.606 euro. Het Rijk betaalt, zo wordt verwacht, de kosten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie