Buurtpreventie Team Elspeet in actie.
Buurtpreventie Team Elspeet in actie. Buurtpreventie Team Elspeet

Verschilmakers: Samen in actie voor een veilig Elspeet

1 maart 2023 om 15:21 Overig

Verschilmakers. Mensen met een tomeloze inzet die het verschil maken in de gemeente Nunspeet. En dat wordt zeer op prijs gesteld en gewaardeerd. In deze terugkerende rubriek maken we kennis met de grote verscheidenheid aan mensen, hun activiteiten en hun betrokkenheid en passie. Dit keer het verhaal van Pieter van Hartingsveldt, Buurtpreventie Team Elspeet.

Monique Branse

Ruim 6 jaar is Buurtpreventie Team Elspeet actief. Inmiddels zet Buurtpreventie Team Elspeet zich met een groep van zo’n 25 actieve vrijwilligers in voor de veiligheid in Elspeet, 24 uur per dag en 7 dagen per week. De vereniging heeft de afgelopen jaren vele successen behaald. Zo zijn er diverse inbrekers en winkeldieven op heterdaad aangehouden. Ook zijn er diverse inbraken voorkomen door proactief in te spelen op verdachte situaties, zijn verschillende vermiste personen opgespoord en is medische ondersteuning geboden.


Dit alles in goede afstemming met de politie. Pieter: “Het veilig houden van Elspeet: dat is wat ons verbindt. In dit verband willen wij in het bijzonder politieteam Nunspeet noemen, met wie we de afgelopen jaren geweldig samenwerken. Dit alles onder leiding van de wijkagent. Maar niet alleen de politie is een prettige samenwerkingspartner. Buurtpreventie Team Elspeet werkt ook samen met de gemeente, regionale media, landelijke media, BOA’s, Koninklijke Marechaussee en lokale verenigingen en ondernemers.”


Buurtpreventie Team Elspeet krijgt de meldingen door via het telefoonnummer 0577 202012. De telefoon wordt door één van de 5 coördinatoren opgenomen en na het aanhoren van de melding zal de coördinator bepalen of er een inzet moet volgen. De coördinator bepaalt wat het plan is, welke leden ingeschakeld gaan worden en of de politie moet worden ingeschakeld.


Wat betekent het vrijwilligerswerk voor Pieter? Pieter: “Onze ondersteuning is gericht op snel handelen, eventueel lokaliseren en bijvoorbeeld winkeldieven staande houden tot de politie ter plaatse is. Onze vrijwilligers kunnen snel ter plaatse zijn terwijl de politie vaak nog vanuit Nunspeet of een andere locatie moet komen. En dat levert goede resultaten en een goede naam op. Bijzonder is de interesse vanuit andere gemeenten om te vertellen hoe wij het in Elspeet doen. En daar geven we graag gehoor aan.”


Buurtpreventie Team Elspeet draait vooral op sponsoring van bedrijven uit Elspeet en/of de omgeving. Jaarlijks is er een speciale flyeractie voor de inwoners van Elspeet voor een donatie en ook de vrijwilligers dragen bij. Het is mooi te zien dat de inwoners van Elspeet niet schromen om de vereniging te steunen. Ook verzorgt het team alarm-opvolging voor als de bewoners zelf niet snel ter plaatse kunnen zijn. Pieter: “Geld is vooral nodig om ons team draaiende te houden en verder te professionaliseren.”
Wil je meer weten over Buurtpreventie Team Elspeet? Neem dan een kijkje op de Facebook- of Instagrampagina.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie