Met de noodzakelijke verbouwing is al gestart.
Met de noodzakelijke verbouwing is al gestart. Wijnand Kooijmans

Nieuwe locatie voor opvang jongere asielzoekers in Nunspeet

24 september 2023 om 06:01 Overig

Het terrein van het voormalige Van Liendenhuis aan de Elspeterweg in Nunspeet wordt de nieuwe tijdelijke locatie voor de opvang van alleen reizende minderjarige asielzoekers (amv’ers). Dit ter vervanging van de huidige locatie van hotel De Mallejan in Vierhouten.

Wijnand Kooijmans

Met het besluit wordt invulling gegeven aan het verzoek van de gemeenteraad op zoek te gaan naar een meer permanente opvanglocatie voor de duur van maximaal vijf jaar. In overleg met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is een locatie gevonden die voldoet aan de invulling als het gaat om opvang, capaciteit en locatievereisten. Er moeten wel enkele aanpassingen plaats vinden aan het pand. De verwachting is dat dit eind van dit jaar in gebruik kan worden genomen.

Opzet is de groep van ongeveer tachtig amv’ers die nu verblijven in de Mallejan dan overgaat naar deze locatie. Het hotel werd minder geschikt gevonden omdat niet alle wensen die worden verbonden aan de opvang hier konden worden ingevuld.

Voordat een definitief besluit genomen gaat worden gaat de gemeente eerst in gesprek met omwonenden, omliggende bedrijven en parken van de beoogde locatie. Onder meer wil Fusion Plaza zich eind dit jaar in deze omgeving vestigen ter vervanging van de huidige locatie in Hulshorst.

De inwoners van Vierhouten ontvangen bericht dat de noodopvang in De Mallejan hierdoor mogelijk drie maanden langer duurt. Op de webpagina nunspeet.nl/noodopvang staat meer informatie die continu wordt aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen.

Burgemeester Céline Blom: “De opdracht van de gemeenteraad om een geschikte locatie te vinden vraagt om een goede voorbereiding en dat kost tijd. De locaties liggen niet voor het oprapen. We zijn blij dat deze locatie aan de Elspeterweg is gevonden. De inwoners van Vierhouten vraag ik begrip nu de opvang in de Mallejan langer duurt. De opvang daar verloopt soepel en zonder noemenswaardige problemen. En Nunspeet, laten wij de jongeren zonder ouders/familie een thuis bieden, zolang zij niet terug kunnen naar hun eigen huis.”

De opvang is in handen van het COA. Zij draagt zorg voor onderwijs, dagbesteding, beveiliging en zorg. De gemeente Nunspeet ondersteunt hen waar mogelijk. De opvanglocatie is oor een periode van maximaal vijf jaar en heeft capaciteit voor honderd jongeren. Na beëindiging van de noodopvang wordt de locatie mogelijk ingezet voor arbeidsmigranten, binnen de dan geldende regelgeving. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie