Op het terrein voor het hospice komt het logeerhuis.
Op het terrein voor het hospice komt het logeerhuis. Wijnand Kooijmans

Logeerhuis moet mantelzorgers nodige respijtzorg gaan bieden

18 november 2023 om 06:01 Overig

Er zijn zorgen over het parkeren. Maar de komst van een logeerhuis dat wordt gebouwd door Stichting Hospice De Regenboog aan het Postgildewegje/Harderwijkerweg in Nunspeet wordt door de politiek toegejuicht. Dat werd duidelijk tijdens de raadscommissie Ruimte en Wonen.

Wijnand Kooijmans

Het gebouw komt te staan op de hoek van de Harderwijkerweg en het Postgildewegje in het gebied dat ligt tussen de Harderwijkerweg en het hospice De Regenboog. De grond is al eigendom van de stichting. Bij de plannen is zo veel mogelijk rekening gehouden met de aanwezigheid van de vele waardevolle bomen in dit gebied.

In het logeerhuis worden mensen opgenomen die mantelzorg ontvangen. Dat maakt dat de mantelzorgers van hen even vrijaf kunnen nemen en daardoor zij enigszins tot rust kunnen komen. Het gaat om respijtzorg. Er komt een eigen parkeergelegenheid voor het logeerhuis, ook om het onderscheid met het hospice tot uiting te brengen.

Verwacht wordt dat de mensen die tijdelijk komen verblijven in het logeerhuis gebracht en gehaald worden. Het bezoek aan hen zal minder zijn dan aan het hospice waar mensen afscheid komen nemen. Parkeerplekken zijn echter wel nodig voor de mensen die in het logeerhuis werken. Aangenomen wordt dat een flink deel van hen op de fiets kan komen.

Er is vooraf een bomenonderzoek uitgevoerd waardoor de garantie is verkregen dat de bomen nog in een goede staat van gezondheid verkeren. Er wordt aangenomen dat bezoekers van het hospice niet parkeren op de gewenste parkeerplek van het logeerhuis. De parkeerplekken op het tegenover het toekomstige gebouw gelegen De Veluwse Heuvel worden genoemd als mogelijk alternatief. De stichting heeft hier echter geen zeggenschap over maar is wel bereid het gesprek aan te gaan.

Door de meeste fracties werd wel aandacht gevraagd voor het parkeren. De komst van het logeerhuis wordt gezien als dringend noodzakelijk. Voor respijtzorg worden mensen nu doorverwezen naar Apeldoorn, Voorthuizen of zelfs Hilversum. Verwacht wordt dat 325 mensen structureel gebruik willen maken van logeerzorg in Nunspeet.

Ook omwonenden hebben zorgen geuit over het parkeren. Daarnaast is de vrees aangegeven voor het verlies aan privacy. Toegezegd is dat bij de verdere uitwerking van het plan hiermee zo veel mogelijk rekening wordt gehouden. Al nemen bomen al veel uitzicht weg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie