Afbeelding
Foto door fauxels via Pexels

Sollicitatiegesprek afnemen? Volg deze 4 tips om je goed voor te bereiden

Partnercontent

Yes! Je hebt een kandidaat gevonden voor jouw vacature en uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens dit gesprek wil je natuurlijk erachter komen of deze kandidaat jouw nieuwe aanwinst kan worden. Hiervoor is het essentieel om het gesprek goed voor te bereiden en de juiste vragen te stellen. Maar hoe neem je nou zo’n sollicitatiegesprek het best af? Volg deze tips en je bent een eind op weg!

Praktische zaken

Voordat je naar de inhoud gaat kijken, moet je er natuurlijk voor zorgen dat je de praktische zaken goed op een rijtje hebt gezet. Neem contact op met de sollicitant en spreek een tijd en plek af. Vindt het gesprek online plaats? Communiceer dan via welk programma hij of zij het gesprek kan verwachten. Als het gesprek fysiek is, zorg er dan voor dat je een rustige ruimte hebt gereserveerd voor de periode dat het gesprek plaatsvindt. Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg tijd uittrekt voor een sollicitatiegesprek, ga er dus niet vanuit dat het maximaal een half uurtje gaat duren. Het zou zonde zijn als je het gesprek hierdoor zou moeten afkappen. 

De opening

Praktische zaken geregeld? Dan is het nu tijd om naar de inhoud van het gesprek te kijken. Zet voor jezelf op een rijtje hoe je het gesprek wilt openen. Niet alleen voor jou is de eerste indruk belangrijk, ook voor de sollicitant. Wat is het eerste wat je doet? Makkie! Jezelf voorstellen natuurlijk. Probeer daarna manieren te bedenken om de sollicitant op zijn of haar gemak te stellen. Bedenk een aantal ijsbrekers als: ‘’was het makkelijk om hierheen te komen?’’ of ‘’fijne reis gehad?’’. Hierdoor open je gelijk een gesprek én kan je al een beetje een indruk krijgen van de sollicitant. Vervolgens bied je de sollicitant iets te drinken aan en leg je uit hoe het gesprek gaat verlopen. Zorg dus dat je voor jezelf al hebt bedacht hoe je het gesprek wilt gaan vormgeven. Dit zorgt ten eerste voor structuur tijdens het gesprek, maar zorgt er ook voor dat je de belangrijkste dingen niet vergeet te bespreken.

Bereid vragen voor

Een van de belangrijkste tips om je goed voor te bereiden? Bedenk van tevoren vragen die je wilt gaan stellen. Houdt hierbij rekening dat je geen gesloten vragen stelt, dus geen vragen waar je alleen ‘ja’ of ‘nee’ op kan zeggen. Maak dus een lijstje met open vragen die je zou kunnen stellen en bereid deze ook voor. Bedenk voor jezelf wat je precies van deze persoon wilt weten en wat het doel van het gesprek is. Wil je de sollicitant slechts beter leren kennen of wil je hem of haar ook uitdagen door een aantal uitdagende vragen te stellen. 

Voorbeelden van standaardvragen zijn:

  • Hoe ben je bij ons bedrijf terecht gekomen?
  • Wat voor ervaring heb je afgelopen jaren opgedaan?
  • Waarom spreekt dit bedrijf jou aan?
  • Voorbeelden van uitdagende vragen zijn:
  • Waarom zouden we jou moeten kiezen voor deze functie?
  • Wat voor toevoeging biedt jij ons bedrijf?
  • Geef een casus: wat zou je in deze situatie doen? 

Als je deze vragen op een rijtje hebt gezet, zorg dan dat je ze een aantal keer doorneemt zodat je ze goed voorbereid kan stellen als het gesprek plaatsvindt. 

Houd rekening met de sollicitant

Het gesprek draait natuurlijk om de sollicitant. Wees daarom bewust van het feit dat je hem of haar de mogelijkheid geeft om tijdens het gesprek vragen te stellen. Hierdoor kan de sollicitant meer over het bedrijf en de functie te weten komen. Vaak kunnen deze vragen ook leiden tot een mooi vervolg van het gesprek. Last but not least: luister goed en laat de sollicitant uitpraten. De basis voor een goed gesprek is luisteren, zorg dus dat je dit in je oren knoopt!
Met deze tips ben je gegarandeerd een stap verder in jouw voorbereiding voor het sollicitatiegesprek. Personeel gezocht in Tilburg of personeel gezocht in Rotterdam? We wensen je veel succes, wie weet heb jij binnenkort die nieuwe topbaan.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brandweer rukt met groot materiaal uit voor bermbrand A28 bij Hulshorst 12 uur geleden
Afbeelding
Nunspeetse kickbokser Maik Mulder (27) wordt prof 12 uur geleden
Afbeelding
Van Hoofddorp naar de Veluwe: ‘Nunspeet straalt rust uit’ 12 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Tuin in lichterlaaie in Nunspeet 15 aug, 08:15
Afbeelding
Flinke bosbrand aan de Houtduiflaan 15 aug, 08:06
Afbeelding
Open bijendag in Nunspeet 12 aug, 09:00