Afbeelding
Foto: Pixabay

Nieuwe lockdown onvermijdelijk door omikron variant

Partnercontent

Waar men hoopte na de lockdown eind 2020 niet opnieuw in zo’n situatie terecht te zullen komen, is dat nu helaas toch de werkelijkheid geworden. Nederland zit voor de tweede keer sinds het uitbreken van de pandemie in een harde lockdown. Niet-essentiële winkels, maar ook pretparken en bijvoorbeeld sportscholen moeten de deuren de komende periode gesloten houden. Een bijzonder vervelende situatie, daar december voor veel ondernemers de belangrijkste vier weken van het jaar bevat. Denk aan de horecagelegenheden, waar het normaliter vol zit tijdens de feestdagen. Of wat te denken van de meubelboulevards, waar gezinnen aan het eind van het jaar een koopje proberen te scoren? Het zijn niet meubels die gekocht worden; mondkapjes en zelftesten bestellen is wat de Nederlandse consument doet. 

Horecagelegenheden zetten in op afhalen en bezorgen

Om toch nog enigszins van de feestdagen te kunnen profiteren zetten veel horecagelegenheden in op de mogelijkheid om mensen bestellingen af te laten halen. Ook het bezorgen van bestellingen wordt veel gedaan. Niet langer biedt alleen de plaatselijke pizzeria of snackbar deze mogelijkheid aan. Er zijn ook diverse sterrenrestaurants, die door het hele land bezorgen. Let op, om hier gebruik van te kunnen maken dien je een bestelling vaak een dag voor de levering te plaatsen. Last-minute eten bestellen zit er bij deze sterrenrestaurants niet in. Ook tijdens de vorige lockdown was het bestellen van eten bij restaurants populair. De ideale kans om voordelig kennis te maken met het eten van sterrenrestaurants en hen tegelijkertijd een hart onder de riem te steken. 

Zelftesten populairder dan meubels

Online worden momenteel meer zelftesten besteld dan meubels. Niet gek, want de overheid raadt aan bij een verkoudheid of griepje eerst een zelftest uit te voeren. Mocht de zelftest positief blijken te zijn, dan dien je alsnog een testafspraak bij de GGD te maken. Niet iedere verkoudheid betekent direct dat je corona hebt. Immers, het is ook de tijd van het jaar waarin het weer omslaat. Van een temperatuur van 10 graden Celsius boven nul, begint het nu echt te vriezen. Sommige experts op het gebied van weer wisten eerder dit najaar al te melden, dat het de komende winter koud wordt. De komende twee à drie maanden zal blijken of zij gelijk krijgen. 

Onzekerheid over besmettelijkheid omikron variant

De harde lockdown wordt vooral als middel gezien om tijd te kopen. Experts verwachten dat de besmettelijkheid van de nieuwe omikron variant veel hoger ligt, dan bij de delta variant die tot op heden dominant was in Nederland. Een hoge besmettelijkheid betekent dat de kans groot is, dat de omikron variant de druk op de zorg opnieuw zal laten toenemen. Die druk vermindert, op het moment dat een groter deel van de Nederlandse bevolking een boosterprik heeft gehaald. De verwachting is dat iedereen van boven de 18 jaar in januari zo’n prik kan hebben gekregen. Nederland begon rustig met het vaccineren van burgers met deze boosterprik, maar heeft het tempo inmiddels behoorlijk verhoogd. Onduidelijk is of de maatregelen die nu gelden halverwege januari direct weer kunnen worden afgebouwd.  

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brandweer rukt met groot materiaal uit voor bermbrand A28 bij Hulshorst 10 uur geleden
Afbeelding
Nunspeetse kickbokser Maik Mulder (27) wordt prof 11 uur geleden
Afbeelding
Van Hoofddorp naar de Veluwe: ‘Nunspeet straalt rust uit’ 11 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Tuin in lichterlaaie in Nunspeet 15 aug, 08:15
Afbeelding
Flinke bosbrand aan de Houtduiflaan 15 aug, 08:06
Afbeelding
Open bijendag in Nunspeet 12 aug, 09:00