Afbeelding
Foto: Shutterstock

Mensen regelmatig onbewust ziek door schimmel

Partnercontent

Ben je regelmatig ziek, of heb je het gevoel dat je weerstand al meerdere weken zwakker is dan normaal? Het kan duiden op een vochtprobleem in huis. Een vochtprobleem gaat vaak gepaard met schimmel en huiszwammen. Niet alleen is het bepaald niet hygiënisch, wanneer er schimmels in je woning aanwezig zijn. Ook kunnen ze verschillende gezondheidsklachten veroorzaken. Naast een afname van je weerstand, kun je ziek door schimmel worden en zullen astmatische klachten verergeren. Helaas blijkt het oplossen van schimmels in huis niet altijd even gemakkelijk te zijn. Het reinigen van een plek met schimmel biedt in veel gevallen slechts tijdelijk een oplossing.

Vochtmeting in huis uit laten voeren 

Een goede eerste stap om een verdere verslechtering van je weerstand tegen te gaan bij schimmel in huis, is het laten uitvoeren van een professionele vochtmeting. Bij een vochtmeting wordt niet alleen de luchtvochtigheid in huis gecontroleerd. Ook wordt gekeken op welke plekken de eerste schimmels zichtbaar zijn. Het kan gaan om schimmels op muren of het plafond, schimmels in de buurt van een houten kozijn, enzovoorts. Je zou zelf ook alvast een vochtmeting uit kunnen voeren. Dit doe je door gebruik te maken van een hygrometer. De luchtvochtigheid zou tussen de 40 en 60 procent moeten liggen. Is de luchtvochtigheid veel hoger? In dat geval is de kans op een vochtprobleem in huis reëel. Er kan ook sprake zijn van een slechte ventilatie.

Oorzaken van een hoge luchtvochtigheid en schimmel 

Een vochtprobleem kent verschillende potentiële oorzaken. Het slecht ventileren van de verschillende ruimtes is er een voorbeeld van. Er kan echter ook sprake zijn van hevige condens. Denk aan condens rond een ruit. Het vocht wat vrijkomt trekt in het houten kozijnen en zal na verloop van tijd resulteren in afbladderend verfwerk en daarmee op termijn ook in het ontstaan van schimmel. Naast condens kan ook een lekkage of bijvoorbeeld een gesprongen leiding het ontstaan van schimmel in huis verklaren. Een derde mogelijke oorzaak is het naar binnen slaan van kou via de buitenmuur. Zeker in de herfst en winter, als het buiten niet veel warmer dan drie of vier graden Celsius is, speelt dit.

Gevolgen van schimmel in huis

Wanneer schimmel in huis niet tijdig aangepakt wordt, kun je hier ziek van worden. Vaak wordt het ziek zijn niet direct gekoppeld aan de schimmels. Mede ook doordat men een schimmel niet altijd als zodanig herkent. Naast het ziek zijn kan schimmel leiden tot vermoeidheid, tot klachten die lijken op een verkoudheid of hooikoorts, uitslag op de huid en bijvoorbeeld netelroos. Dergelijke klachten treden niet alleen op als je de schimmel aanraakt. De aanwezigheid van schimmel op een muur, maakt dat de schimmel ook in de lucht aanwezig zal zijn. De sporen zweven door de ruimte, zonder dat je deze ziet. Het inademen hiervan veroorzaakt de gezondheidsklachten. 

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brandweer rukt met groot materiaal uit voor bermbrand A28 bij Hulshorst 12 uur geleden
Afbeelding
Nunspeetse kickbokser Maik Mulder (27) wordt prof 12 uur geleden
Afbeelding
Van Hoofddorp naar de Veluwe: ‘Nunspeet straalt rust uit’ 12 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Tuin in lichterlaaie in Nunspeet 15 aug, 08:15
Afbeelding
Flinke bosbrand aan de Houtduiflaan 15 aug, 08:06
Afbeelding
Open bijendag in Nunspeet 12 aug, 09:00