Afbeelding
Photo by Jeremy Bishop on Unsplash

Wil jij jouw onderneming verduurzamen? Dit is hoe je begint!

Partnercontent

Wil jij je meer bezig houden met duurzaamheid en duurzaam ondernemen? Heel goed! Duurzamer ondernemen is niet alleen goed voor onze aardbol, maar meestal ook voor jouw portemonnee. Heb je geen idee waar je moet beginnen of wat je allemaal kan doen om jouw onderneming te verduurzamen? Wij helpen je een handje. In dit artikel lees je een aantal tips die redelijk gemakkelijk toepasbaar zijn.  

Neem je inkoopstrategie onder de loep

Of je met jouw onderneming nou fysieke producten verkoopt of niet, vrijwel elk bedrijf heeft te maken met inkoop. Denk aan de wegwerpbekertjes, notitieblokken, toiletpapier, etc. Neem jouw inkoopstrategie eens goed onder de loep. Zijn de producten duurzaam geproduceerd en getransporteerd of kan er iets beter? Bij wat voor bedrijven koop je? Koop je misschien structureer te veel in waardoor je elke week dingen weg moet gooien? Etc. Wanneer je een horecabedrijf hebt zou je vrijwel alle plastic disposables kunnen vervangen voor duurzame(re) alternatieven. Denk aan suikerriet menuboxen of hamburgerdoosjes van FSC karton.  

Zorg dat iedereen binnen het bedrijf dezelfde duurzame instelling heeft

Wanneer je het verschil wilt maken is het belangrijk dat alle medewerkers binnen het bedrijf een steentje bijdragen. Zorg er daarom voor dat iedereen op de hoogte is van eventuele nieuwe maatregelen en waarom deze zo belangrijk zijn. Probeer er bijvoorbeeld voor te zorgen dat jouw medewerkers minder vaak iets printen. Vaak belanden geprinte documenten in de prullenbak en had het net zo goed digitaal gedeeld kunnen worden.  

Duurzamer vervoer

Pak jij elke dag de auto naar je werk en naar elke afspraak die je hebt? Probeer, wanneer mogelijk, ook eens wat vaker de fiets te pakken. Stimuleer dit ook bij je medewerkers. Geef ze bijvoorbeeld iets extra’s wanneer ze op de fiets naar het werk komen. Fietsen is niet alleen beter voor de natuur, maar ook voor de gezondheid. Zijn de afstanden te groot om te fietsen? Denk dan eens aan elektrisch rijden.  

Alle beetjes helpen

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je kan toepassen wanneer je wilt verduurzamen. Denk aan zonnepanelen, biologisch en lokaal voedsel inkopen, overstappen naar een duurzame bank, etc. Het lijken vaak kleine dingen maar alle beetjes helpen! Duurzamer ondernemen is niet alleen beter voor het milieu, maar kan jou als ondernemer ook veel opleveren. Zo zou het je weleens lagere lasten of zelfs nieuwe klanten op kunnen leveren.  

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brandweer rukt met groot materiaal uit voor bermbrand A28 bij Hulshorst 11 uur geleden
Afbeelding
Nunspeetse kickbokser Maik Mulder (27) wordt prof 12 uur geleden
Afbeelding
Van Hoofddorp naar de Veluwe: ‘Nunspeet straalt rust uit’ 12 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Tuin in lichterlaaie in Nunspeet 15 aug, 08:15
Afbeelding
Flinke bosbrand aan de Houtduiflaan 15 aug, 08:06
Afbeelding
Open bijendag in Nunspeet 12 aug, 09:00