Afbeelding
Foto: Shutterstock

Wat zijn de voordelen van een goede arbodienst?

Partnercontent

Ben je een werkgever, dan krijg je ooit te maken met een of meerdere zieke werknemers. Of ben je een medewerker die ziek is? In beide gevallen kom je dan in aanraking met de arbodienst. Maar wat zijn de voordelen van het inzetten van een goede arbodienst? Hieronder lees je alles wat je hierover moet weten.

Wat is de arbodienst?

Als eerst is het handig om te weten wat een arbodienst nou eigenlijk is. De arbodienst zorgt voor de ondersteuning van zowel werknemers als werkgevers bij het opstellen van een arbeidsomstandighedenbeleid en ook het verzuimbeleid. Vaak wordt een arbodienst ingeschakeld voor de verzuimbegeleiding van zieke werknemers. Het wordt ook ingezet voor het toetsen van de Ri&E, arbeidsgezondheidskundig onderzoek en arbeidsomstandighedenspreekuur.

Wanneer een medewerker zich ziek meldt, zorgt de Wet Verbetering Poortwachter ervoor dat het verplicht is om een bedrijfsarts in te schakelen. Deze bedrijfsarts is één van de vier deskundigen die uitmaken van de arbo dienstverlening. De andere drie deskundigen zijn een veiligheidsdeskundige, een arbeids- en organisatiedeskundige en een arbeidshygiënist.

De voordelen

Een goede arbodienst heeft veel voordelen. Van passende adviezen tot het beperken van risico’s op ziekteverzuim. Je vindt een geschikte arbodienst door in zee te gaan met een partij die de beste dienst voor jou uitzoekt. Denk aan een partij zoals HR Navigator, zij vinden gratis voor jou de beste arbodienst.

Passende adviezen

Kent de arbodienst jouw organisatie goed? Dan kan het ook goede, passende adviezen geven. Bij een gratis arbodienst is er geen sprake van deze goede relatie. Een geschikte arbodienst kan wat meer geld kosten, maar dan heb je ook wat. Zo wordt de bedrijfsarts bij gratis arbocontracten vaak al te laat ingezet. Dat kost veel geld, want elke onnodige verzuimdag kost ongeveer €250!

Begeleiding bij verzuim

Heeft u zieke medewerkers? Dan worden deze begeleid door de bedrijfsarts. Dit is verplicht volgens de wet. Binnen 6 weken levert de bedrijfsarts een Probleemanalyse met daarbij richtinggevend advies. Met deze analyse en dit advies kunnen jij en de medewerker een plan van aanpak opstellen. Dit draagt bij aan een spoedig herstel.

Beperken van risico’s op ziekteverzuim

Een arbodienst helpt niet alleen wanneer medewerkers ziek zijn, de dienst helpt ook verzuim te voorkomen. Zo hebben medewerkers vrij toegang tot een bedrijfsarts, heeft de bedrijfsarts toegang tot alle werkplekken en wordt er afgestemd tussen de bedrijfsarts en de preventiemedewerker.

Daarbij wordt er eens in de zoveel tijd een Preventief medisch onderzoek (PMO) aangeboden aan werknemers. Bij dit onderzoek wordt er gekeken of er kans is op gezondheidsproblemen bij de medewerker. Zo ja? Dan wordt eraan gewerkt om ziekteverzuim te voorkomen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brandweer rukt met groot materiaal uit voor bermbrand A28 bij Hulshorst 11 uur geleden
Afbeelding
Nunspeetse kickbokser Maik Mulder (27) wordt prof 12 uur geleden
Afbeelding
Van Hoofddorp naar de Veluwe: ‘Nunspeet straalt rust uit’ 12 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Tuin in lichterlaaie in Nunspeet 15 aug, 08:15
Afbeelding
Flinke bosbrand aan de Houtduiflaan 15 aug, 08:06
Afbeelding
Open bijendag in Nunspeet 12 aug, 09:00