Afbeelding
Foto: Pexels

Een warmtepomp aanschaffen doe je nu

Partnercontent

Er zijn tal van redenen om nu een warmtepomp in je huis te laten installeren. Als eerst zal dat de enorm hoge energierekening zijn die je misschien van je leverancier hebt gekregen of binnen afzienbare tijd in je mailbox valt.

Een andere doorslaggevende reden kan zijn, dat wanneer je dit jaar een warmtepomp aanschaft je hiervoor geen twintig maar dertig procent subsidie op krijgt van de overheid. Of deze wordt uitgekeerd hangt wel af van wanneer je deze plaatst en hoe groot het vermogen van deze nieuwe pomp is.

Voorwaarden subsidie

Om deze subsidie te incasseren moet je de plaatsing dit jaar uitvoeren. Een tweede voorwaarde om recht op deze subsidie te hebben is dat de (hybride) warmtepomp een vermogen moet hebben die groter dan 1kW is. De korting van 30 procent geldt voor het gemiddelde van de totale investeringskosten.

Verlaging BTW

Een derde meevaller, waarvan overigens alle huishoudens in Nederland profiteren, is de verlaging van de btw. Het kabinet heeft namelijk besloten om het btw-tarief op energie te verlagen van 21 naar 9 procent. De overheid verwacht dat voor een huishouden met een gemiddeld verbruik de energierekening in de tweede helft van het jaar hierdoor met ongeveer 140 euro zal dalen.

Warmtepomp

Daar waar bij nieuwbouw de keuze voor een warmtepomp bijna vanzelfsprekend is daar, zal een een ouder huis met een nog aanwezige cv-ketel waarschijnlijk met vervanging gewacht worden tot deze helemaal is afgeschreven. Er is echter ook een tussenoplossing in de vorm van een hybride warmtepomp. Dit is een betaalbare oplossing als je cv-ketel nog een paar jaartjes mee kan of wanneer je onlangs net een hoog rendements ketel hebt aangeschaft. Heb je nog een oude ketel dan kan je zomaar 60 procent op je gasrekening besparen. De hybride warmtepomp maakt namelijk gebruik electriciteit.

Werking Hybride warmtepomp

Deze warmtepomp is een slimme bespaarder. Door de werking op stroom haalt de hybride warmtepomp energie uit de buitenlucht of uit de ventilatielucht. Op deze manier voel je niet alleen de hele dag een gelijke aangename temperatuur in huis maar wordt je huis dus slimmer verwarmt.

Slim huis

Wanneer je al helemaal klaar bent met alle energiebesparende toepassingen in je huis, zoals isolatie een warmtepomp en zonnepanelen op je dak, dan kun je proberen deze op een slimme manier in te zetten. Een slim huis is tegenwoordig via een app op je mobiele telefoon of een bedieningspaneel in huis aan te sturen. Zo kun je lampen op de door jou gewenste voorgeprogrammeerde tijden aan en uit laten gaan. Ook kun je een slimme deurbel installeren of een slimme rookmelder in je huis aan het plafond plakken. Je zult zien wanneer je alle systemen op bijvoorbeeld je ipad in de gaten kunt houden er nog meer bespaard kan worden. De innovatieve mogelijkheden zijn op dit gebied bijna onbeperkt.

Gemeentelijke subsidie

Tot slot is het zeker ook verstandig om de site van je gemeente te bekijken wat voor maatregelen om je huis te verduurzamen daar op staan. Dat kunnen soms kleine dingen of tips zijn, maar bij elkaar toch veel voordeel opleveren. Maak dus ook optimaal gebruik van de gemeentelijke subsidie.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brandweer rukt met groot materiaal uit voor bermbrand A28 bij Hulshorst 10 uur geleden
Afbeelding
Nunspeetse kickbokser Maik Mulder (27) wordt prof 11 uur geleden
Afbeelding
Van Hoofddorp naar de Veluwe: ‘Nunspeet straalt rust uit’ 11 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Tuin in lichterlaaie in Nunspeet 15 aug, 08:15
Afbeelding
Flinke bosbrand aan de Houtduiflaan 15 aug, 08:06
Afbeelding
Open bijendag in Nunspeet 12 aug, 09:00