Afbeelding
Foto Pexels

4 tips voor het kiezen van zonnepanelen

Partnercontent

De zon is de bron van al het leven op aarde. Slechts ongeveer de helft van de energie van de zon bereikt het aardoppervlak. Wolken en de atmosfeer absorberen of reflecteren de rest. Toch levert de zon genoeg energie om te voorzien in de behoeften van de hele mensheid - miljoenen keren. Zonne-energie is een milieuvriendelijke manier om je huis van stroom te voorzien en omdat stroom wordt opgewekt uit zonlicht in plaats van fossiele brandstoffen, is er geen directe uitstoot van broeikasgassen. De efficiëntie van een zonnepaneel verwijst naar hoeveel van het zonlicht dat op het oppervlak valt, wordt omgezet in bruikbare energie. Hoe beter het rendement van het zonnepaneel, hoe meer vermogen het kan opwekken uit de hoeveelheid zonlicht die op je dak schijnt.

Dus je hebt besloten om zonnepanelen op je huis te installeren om schone elektriciteit op te wekken zodat je minder hoeft te betalen aan je energieleverancier, maar je weet niet waar te beginnen? Hopelijk helpen deze tips je bij het maken van een verstandige aankoop. Houd er rekening mee dat een zonnepaneelsysteem een langetermijninvestering is, dus er zijn tal van factoren waarmee je rekening moet houden.

Benodigd vermogen

De efficiëntie van een zonnepaneel verwijst naar hoeveel van het licht het absorbeert en wordt omgezet in elektrische energie. Hoe efficiënter het paneel, hoe beter en komt ook met een hoger prijskaartje. De aanschaf van het grootste en meest efficiënte zonnepaneel is niet per se de beste optie, omdat je mogelijk meer geld uitgeeft dan nodig is om aan je energiebehoeften te voldoen. Je moet je behoeften evalueren en het paneel selecteren dat het beste aan hen voldoet. 

Kosten

Bij het vergelijken van zonnepanelen is dit hoogstwaarschijnlijk de eerste overweging. De kosten van een zonnepaneel worden bepaald door verschillende factoren, waaronder de grootte (in watt), fysieke grootte, materiaalkwaliteit, duurzaamheid en eventuele certificeringen die het zonnepaneel kan hebben. Beschouw de kosten als een van de belangrijkste factoren om te overwegen bij het selecteren van een zonnepaneel. Prijs moet echter niet het enige element zijn om te overwegen, aangezien het goedkoopste paneel misschien niet het meest efficiënt is en daarom is het meer nodig om een systeem van hoge kwaliteit te krijgen dan om voor het goedkoopste alternatief te gaan. 

Duurzaamheid

Zonnepanelen zijn over het algemeen ongelooflijk duurzaam. Veel zonnepanelen zijn specifiek getest om te garanderen dat ze bestand zijn tegen vallende hagel, harde wind en grote sneeuwbelasting. Bovendien hebben zonne-energiesystemen normaal gesproken geen bewegende delen en hebben ze weinig tot geen onderhoud nodig. Let op garantie. Zonnepanelen worden standaard geleverd met 25 jaar garantie. Als de fabrikant geen lange garantietermijn geeft, mag je ervan uitgaan dat hun product kwalitatief niet in orde is. 

Temperatuurcoëfficiënt

Temperatuurcoëfficiënt verwijst naar het effect van warmte op het zonnepaneel. Bij oververhitting verouderen de panelen sneller. Zoek naar panelen met een lagere temperatuurcoëfficiënt. Hoe lager de temperatuurcoëfficiënt, hoe beter het paneel. Houd hier dus goed rekening mee als je zonnepanelen koopt om te laten plaatsen op je huis. 

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brandweer rukt met groot materiaal uit voor bermbrand A28 bij Hulshorst 11 uur geleden
Afbeelding
Nunspeetse kickbokser Maik Mulder (27) wordt prof 11 uur geleden
Afbeelding
Van Hoofddorp naar de Veluwe: ‘Nunspeet straalt rust uit’ 11 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Tuin in lichterlaaie in Nunspeet 15 aug, 08:15
Afbeelding
Flinke bosbrand aan de Houtduiflaan 15 aug, 08:06
Afbeelding
Open bijendag in Nunspeet 12 aug, 09:00