Afbeelding

Waar let je op bij de aanschaf van een auto?

13 oktober 2022 om 10:54 Partnercontent

Wanneer je op het punt staat een nieuwe of tweedehands auto aan te schaffen, dan is hier waarschijnlijk al een enorme zoektocht aan vooraf gegaan. Je geeft immers niet van vandaag op morgen een enorm bedrag uit voor een nieuwe bolide. Toch ben je er natuurlijk nog lang niet wanneer je weet welke auto je wilt. Je hebt namelijk niet meer dan alleen een paar foto’s het kenteken en de overige gegevens zoals het  verbruik, vermogen, kilometerstand en de voorgaande eigenaren. Kortom, alleen maar administratieve gegevens. Voordat je daadwerkelijk overgaat tot de aanschaf van de auto, zal je eerst een uitvoerige proefrit maken en juist dit is het moment dat jij de mogelijkheid hebt om de auto van A tot Z door de lichten. Ondanks het feit dat je natuurlijk niet in de motor kunt kijken, kun je met een proefrit een heleboel belangrijke informatie achterhalen.

Loop een rondje om de auto

In de huidige tijd kun je natuurlijk een foto dusdanig bewerken dat een kleine kras volledig kan worden weggevaagd. Loop daarom eerst kritisch een rond om de auto om te kijken of je misschien gekke dingen ziet die je op de foto niet hebt gezien. Blijkt dit het geval te zijn, benoem ze dan niet direct, maar ga eerst een proefrit maken. Wanneer je ze namelijk meteen kenbaar maakt, dan heeft de verkoper de mogelijkheid om na te denken over een passend antwoord. Neem het dus in je op, maar benoem het nog niet. Op het moment dat je uitstapt en klaar bent voor de onderhandeling kun je dit ter sprake brengen, maar voor het zover is, is het eerst tijd voor een proefrit.

De proefrit

Nadat je thuis al de nodige research hebt gedaan en online je verzekering auto hebt vergeleken om te kijken welke optie voor jou het beste is, is het tijd voor een proefrit. Tijdens deze proefrit is het belangrijk om je ogen, maar ook vooral oren goed de kost te geven. Rijdt daarom allereerst zonder radio, zodat je geluiden van de auto goed kunt horen. Zorg er ook voor dat je zeker weet dat motor koud is op het moment dat je met je proefrit begint. Veel autohandelaren die iets te verbergen hebben, laten de auto namelijk eerst een paar minuten warmdraaien, om zo bepaalde problemen te kunnen verdoezelen. Kortom, goed opletten dus. Maak gerust een uitvoerige proefrit, waarbij je de auto ook even aan kant zet om onder de motorkap te kijken. Bij voorkeur neem je dan iemand mee met verstand van auto’s zo kan iemand met verstand namelijk vaak wel horen en ook zien of alles in orde is. Een tikkend geluid kan namelijk duiden op problemen met de ketting.

Onderhandelen

Is alles naar wens, dan is het tijd voor de onderhandeling, met de schade aan de buitenkant nog in je achterhoofd, lopen jullie vaak even naar een kantoor om de zaken af te ronden. Dit doe je onder het genot van een kop koffie, wat jou de gelegenheid geeft om het nodig te bespreken. Zo kun je vaak prima nog een paar euro van het bedrag afpraten. Is de schade dusdanig zichtbaar, dan kun je natuurlijk ook gewoon afspreken dat ze de schade eerst voor je herstellen voordat de koop verder wordt afgerond. Je kunt rustig een aanbetaling doen om de auto zeker te stellen, maar het volledige bedrag volgt dan pas bij volledige oplevering van een auto zonder schade. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie