Afbeelding
Foto Pexels

Waar let je op bij het afsluiten van een hypotheek?

Partnercontent

Wanneer je eindelijk het huis van je dromen hebt gevonden, dan ben je natuurlijk ontzettend blij. Logisch ook, want vooral in de huidige tijd waarin het vinden van een huis vooral voor starters een flinke uitdaging is, is het fijn dat het jullie wel gelukt is. Toch zijn er een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten. Zo is het namelijk allereerst verstandig om voordat je daadwerkelijk op huizenjacht gaat een adviesgesprek in te plannen bij verschillende hypotheekverstrekkers om eens te kijken wat je nu maximaal zou kunnen lenen. Het is natuurlijk ook vervelend dat je er pas later achterkomt dat je enkele duizenden euro’s te kort komt. Op het moment dat je daadwerkelijk een hypotheek gaat afsluiten, zijn er een aantal praktische zaken om rekening mee te houden.

Vergelijk de looptijd en ook rente

Hoeveel jij iedere maand moet betalen, is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. Eén van die factoren is de hoogte van je hypotheek en de ander is de rente die je moet betalen. De hoogte van de hypotheek wordt natuurlijk bepaald door twee factoren. De eerste is natuurlijk het antwoord op de vraag; hoeveel kan ik lenen voor een huis en de tweede is hoeveel kost het huis. Hat namelijk zo zijn dat het huis goedkoper is, dan wat jij maximaal zou kunnen lenen. Wanneer je het antwoord op deze vraag hebt, is het zaak om bij verschillende hypotheekverstrekkers een offerte op te vragen. Afhankelijk van de looptijd en ook eventuele andere aanvullende voorwaarden kan het zijn dat de ene voordeliger is, dan de ander.

Kijk naar de aanvullende voorwaarden

Een lage rente is natuurlijk ontzettend fijn. Toch is het wel belangrijk om niet alleen te kijken naar de rente, maar ook naar de overige voorwaarden. Zo kan het namelijk heel goed zijn dat je bij deze hypotheekverstrekker niet vroegtijdig boetevrij mag aflossen. Dit hoeft in het begin misschien niet direct een probleem te zijn, maar wanneer je ineens een flink geldbedrag tot beschikking hebt, kan dit wel fijn zijn om te kunnen doen. Op deze manier los je direct een deel van je huis af en verlaag je ook tevens je maandelijkse vaste lasten. Dit maakt het dat het zeker aan te raden is om hier kritisch naar te kijken.

Neem een adviseur in arm

Het afsluiten van een hypotheek is voor de meeste mensen natuurlijk de grootste uitgave die in hun leven zullen gaan doen. Dan is het wel zo fijn dat dit ook allemaal op de juiste manier gebeurt. Omdat het best spannend is en er het nodig bij komt kijken, is het aan te raden om een financieel adviseur in arm te nemen, die je hierin kan ondersteunen. Zo zijn er namelijk een aantal belangrijke zaken waaraan gedacht moet worden en heeft een financieel adviseur vaak bepaalde ingangen die jij als consument niet direct hebt. Het kan daarom heel goed mogelijk zijn dat je door de inzet van een financieel adviseur ineens toch dat kleine beetje extra hypotheek kunt krijgen wat je eigenlijk nodig hebt om de koop te kunnen afronden. Kortom, zeker verstandig om eens over na te denken dus!

advertentie
advertentie
Afbeelding
Midwinterwandeling samen met Veluwse midwinterhoornblazers 8 uur geleden
Afbeelding
Kritiek van commissie op onderhoud begraafplaatsen in gemeente 10 uur geleden
Afbeelding
Wie helpt VluchtelingenWerk Nunspeet? 11 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Nunspeet hengelt Nederlands Kampioenschap Tijdrijden binnen 13 uur geleden
Afbeelding
Moed= angst + actie COLUMN 14 uur geleden
Afbeelding
Authentieke Ierse danskerstshow in theater Veluvine 7 dec, 18:00
Afbeelding
‘Is geheim, kan niks zeggen’ Politieke analyse 7 dec, 15:00